Rozpyl dwa składniki na czereśniach. Szkodniki będą omijać drzewka szerokim łukiem

Czereśnie to rok w rok jedne z najczęściej kupowanych owoców letnich. Aby zaoszczędzić, wielu z nas uprawia je w swoich ogrodach i sadach. Niestety, drzewka często są atakowane przez różnego rodzaju szkodniki. Jak je przed nimi ochronić? Wystarczy skorzystać z domowego oprysku.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak prawidłowo zadbać o czereśnie? Drzewka są szczególnie narażone na różnego typu choroby i ataki szkodników. Aby ochronić plony przed zniszczeniem, wykorzystaj domowy oprysk. Nie tylko zadbasz o zdrowie owoców, ale także o ich smak.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Jak uprawiać czereśnie? Drzewka wymagają sporej uwagi

Jeśli dopiero zamierzasz rozpocząć uprawę czereśni, musisz pamiętać o najważniejszych zasadach dotyczących pielęgnacji tych roślin. Przede wszystkim należy wiedzieć, kiedy sadzić drzewka, aby zdrowo się rozwijały. Najlepsze terminy to wczesna wiosna (marzec i kwiecień) oraz jesień (od września do połowy listopada). Ważnym aspektem jest również wybór odpowiedniego miejsca. Czereśnie najlepiej rozwijają się na dobrze oświetlonym terenie, który dodatkowo jest dobrze osłonięty od wiatru. 

Przed zasadzaniem drzewek dokładnie przyjrzyj się glebie. Czereśnie nie cierpią piaszczystej i zbyt gliniastej ziemi. Zamiast tego zdecydowanie lepiej rozwijają się w żyznym i dość przepuszczalnym podłożu. Pamiętaj także, że młode czereśnie wymagają intensywnego podlewania. Co więcej, drzewka potrzebują stałego dostępu do składników odżywczych, takich jak wapń, potas i azot. Przy nawożeniu drzewek upewnij się, że środek, który wybrałaś, jest bogaty właśnie w te elementy.

Ochroń czereśnie przed szkodnikami i chorobami. Użyj domowego oprysku z warzyw

Drzewka owocowe są szczególnie narażone na choroby. To także przysmak dla wielu szkodników, w tym różnego rodzaju robaków i owadów. Jak ochronić czereśnie przed ich atakami? Z pomocą przychodzi domowy nawóz przygotowany z cebuli i czosnku. Naturalny środek nie tylko odpędzi insekty i poprawi zdrowie roślin, ale także wpłynie pozytywnie na ich smak. Dzięki lepszym warunkom do rozwoju, które zapewni preparat, plony staną się zdecydowanie bardziej soczyste i słodkie.

Jak przygotować i stosować domowy środek? Do wykonania oprysku potrzebujesz dwóch wywarów - z czosnku i z cebuli. W obu przypadkach ich stworzenie wygląda tak samo. 200 gramów warzywa zalej 10 litrami wody, a następnie odstaw odwar do ciemnego miejsca na kilka dni. Po tym czasie odcedź płyn i przelej go do butelki ze spryskiwaczem. Środków możesz używać bez rozcieńczania. Korzystaj z nich na zmianę. To połączenie poradzi sobie z takimi szkodnikami jak mszyce czy przędziorki, oraz ochroni uprawy przed szarą pleśnią i mączniakiem.

Więcej o: