Jak sadzić czosnek, żeby był duży? Nie zapomnij o jednej rzeczy. Inaczej plony nie urosną

Czosnek nie jest skomplikowany w uprawie i można go posadzić w każdym ogródku. Jeśli zależy ci jednak na okazałych główkach, trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki do wzrostu. Podstawą jest zapewnienie dobrej ziemi, ale przyda mu się też kilka zabiegów pielęgnacyjnych.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Jeśli jesteś posiadaczką własnego ogrodu, warto posadzić w nim czosnek. Chociaż nie jest on trudno dostępny w sklepach, zawsze dobrze hodować własne warzywa i zaoszczędzić pieniądze. Jego zapach i smak jest wtedy o wiele lepszy niż z supermarketu. Ząbki czosnku sadzi się jesienią (w październiku lub na początku listopada) albo wczesną wiosną (w marcu albo na początku kwietnia). To właśnie wtedy sadzenie przynosi najlepsze rezultaty i roślina odwdzięczy się okazałymi główkami.

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Jak sadzić czosnek, żeby był duży? Kluczowe jest podlewanie

Czosnek powinno się zasadzić w dobrze osłonecznionym miejscu. Podstawą jest żyzna, próchnicza gleba o lekko zasadowym odczynie pH. Możesz także zasilać roślinę kompostem. Wielkość główek zależy od odmiany, ale zawsze można spróbować zadbać o to, żeby były one jak największe. Bardzo ważne jest podlewanie w maju i czerwcu, bo to właśnie wtedy rozwijają się główki. W tym czasie nie można dopuścić do przesuszenia ziemi, bo warzywo nie wyrośnie. Czosnek należy też regularnie odchwaszczać i lekko spulchniać glebę. Kiedyś zalecało się wiązanie czosnku, a dokładniej jego liści. Miało to zapewnić lepsze zbiory, jednak w rzeczywistości było inaczej. Nie dość, że jest to pracochłonna metoda, to główki mogą być przez to mniejsze, a nie większe. Liście odżywiają cebulę pod ziemią, więc jeśli je przywiążesz, ograniczysz ich działanie.

Czym jest ogławianie? Kiedy zebrać czosnek?

Istnieje pewien zabieg, bez którego główki czosnku nie będą miały szansy dobrze wyrosnąć. To usuwanie kwiatów, czyli ogławianie. Po zasadzeniu czosnku, na początku czerwca zobaczysz pędy kwiatowe. Gdy będą miały kilkanaście cm długości, należy oberwać pąki. Sam pęd można zostawić, bo odżywia on główkę czosnku. Pamiętaj, żeby na czas ogławiania założyć rękawiczki, bo sok z pędów ma intensywny, czosnkowy zapach. Później może być ciężko pozbyć się go z rąk. Czosnek najczęściej zbiera się w lipcu. Jego główka powinna być okryta kilkoma warstwami delikatnie zasychającej i prześwitującej łuski. Najlepiej wykopywać warzywo szpadlem, bo wyrywanie go z ziemi spowoduje urwanie liści i pozostawienie cebuli w glebie.

Więcej o: