Zmiel na proszek i rozsyp pod malinami. Zabraknie ci słoików na przetwory

Krzewy malin są popularnymi roślinami, na które decyduje się wiele ogrodników. Nic dziwnego, ponieważ owoce smakują praktycznie każdemu. Okazuje się, że nie trzeba inwestować w specjalistyczne preparaty do nawożenia, bo sprawdzą się też resztki po innych owocach.

Maliny są owocami, które smakują praktycznie każdemu. Niektórzy jedzą je bezpośrednio, podczas gdy inni zbierają i robią domowe przetwory na zimę. Uprawa krzewów nie jest trudna ani skomplikowana, jednak warto co jakiś czas wzmocnić je domowym nawozem, dzięki czemu podczas zbioru zachwycą smakiem i soczystością. Jak go przygotować? Okazuje się, że to bardzo łatwe. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zwalczają gorączkę, biegunkę i są pyszne! Trwa sezon na maliny

Kiedy nawozić maliny? Zwróć uwagę na trzy terminy

Nawożenie malin warto przeprowadzać w trzech terminach. Należy zwrócić uwagę, by nie zrobić tego zbyt wcześnie, przez co krzewy przyspieszą wegetację, a pędy przemarzną. Nie powinno się też robić bardzo późno, ponieważ maliny nie zdążą przygotować się na nadejście zimy. 

  1. Wczesna wiosna — Początek wegetacji to dobry czas na zastosowanie nawozu, co wzmocni rozwój nowych pędów.
  2. Przełom maja i czerwca — Odpowiedni czas na nawożenie nadejdzie, gdy maliny wypuszczą nowe kwiaty.
  3. Końcówka sierpnia — Nawożenie warto przeprowadzić już po zakończeniu owocowania, co pomoże krzewom przygotować się do zimy.

Rozsyp pod malinami, a nie nadążysz zbierać owoców. Wystarczy jeden produkt

Zbliża się czas na drugie nawożenie, które powinno nastąpić po wypuszczeniu nowych kwiatów — na przełomie maja i czerwca. W tym czasie warto postawić na nawóz zawierający duże ilości fosforu, który wspomoże dojrzewanie malin. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie skórek po ekologicznych bananach, które zawierają wspomniany już fosfor, a także potas. Pierwiastki wpływają na długie kwitnienie, zdrowotność i smak plonów. Co należy zrobić?

  1. Potnij skórki na kawałki i je wysusz. Możesz zrobić to w piekarniku lub w suszarce do grzybów, zwracając uwagę, by ich nie spalić.
  2. Ususzony produkt (możesz wcześniej zmielić go na proszek) zmieszaj delikatnie z górną warstwą gleby przy malinach, dzięki czemu krzewy zostaną odżywione.
Więcej o: