Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mimo że majówka zakończyła się już kilkanaście dni temu, grillowanie nadal cieszy i jeszcze przez kilka miesięcy będzie cieszyło się ogromną popularnością. Szczególnie w ciepłe i wolne od pracy dni przygotowanie ulubionych potraw na gorącym ruszcie to świetna forma odpoczynku w towarzystwie rodziny lub znajomych. Jeszcze przed wrzuceniem na grilla kiełbasek, szaszłyków i karkówki warto wypróbować sposób, dzięki któremu późniejsze czyszczenie rusztu będzie znacznie przyjemniejsze.
Jedną z niewielu, a być może nawet jedyną wadą przygotowania pokarmu na grillu jest późniejsze czyszczenie rusztu. Potrawy te często są dosyć tłuste i marynowane w charakterystycznych przyprawach, przez co na metalowych kratkach urządzenia osadza się mnóstwo brudu. Jak najefektywniej wyczyścić ruszt po zakończeniu grillowania?
Wystarczy, że przed umieszczeniem ulubionego mięsa na powierzchnię grilla, posmarujemy wspomniany ruszt... połówką cebuli. Aby trik okazał się skuteczny, element ten musi być lekko rozgrzany, dlatego najpierw można włączyć urządzenie lub rozpalić węgiel w odpowiednim miejscu, poczekać około 10 min., a następne przy pomocy grubej rękawicy wetrzeć w ruszt cebulę. Po zakończeniu imprezy czyszczenie grilla zajmie dosłownie kilka minut. Sprawdzi się do tego zwykły papier ręcznikowy, którym należy dokładnie wytrzeć zanieczyszczone kratki. I gotowe.
Jeśli sama cebula okaże się zbyt słaba do pozbycia się brudu, z pomocą przychodzi domowy detergent z wykorzystaniem popularnych składników. Do średniej wielkości miski wlewamy pół szklanki octu, taką samą ilość letniej wody oraz kilka łyżeczek płynu do naczyń. Na koniec za pomocą gąbeczki wystarczy wyszorować ruszt powstałą miksturą, a będzie on czysty i gotowy do ponownego użycia. Warto dodać, że regularne mycie grilla zdecydowanie przedłuży jego żywotność oraz zwiększy higienę podczas przygotowywania pokarmu.