Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Rukola znana jest także jako rokietta siewna. Ma charakterystyczny, ostry, lekko piekący smak. Jej liście są świetnym dodatkiem do różnych dań, zwłaszcza sałatek. Jest mniej wymagająca w uprawie niż rzodkiewka czy szpinak, dlatego nawet początkujący ogrodnik bez problemu poradzi sobie z jej zasianiem. Rukolę kupisz w supermarkecie, jednak taka wyhodowana we własnym ogródku zdecydowanie ma lepszy zapach i smak.
Rukola jest bardzo łatwa w uprawie. Przyjmie się zarówno w słonecznym, jak i lekko zacienionym miejscu. Lubi żyzne, przepuszczalne podłoże i jest odporna na niskie temperatury. Można ją też hodować w pojemnikach. Pierwsze plony uzyskuje się już po 6-8 tygodniach. Roślina silnie reaguje na długość dnia. Długi dzień to dla niej znak, że trzeba wypuścić kwiaty, dlatego siew powinno się wykonywać wiosną albo latem. Najlepiej zasiać ją w kwietniu, przez pierwsze dni maja, w sierpniu lub w pierwszej połowie września. Warto robić to w kilkudniowych odstępach, żeby rukola zawsze była świeża.
Rokiettę siewną jak najbardziej możesz też hodować w domu, np. w donicy na balkonie. Uprawa jest bardzo podobna do tej w ogródku. Wystarczy zwykła, uniwersalna ziemia i regularnie podlewanie. Pierwsze listki pojawią się już po kilkunastu dniach. Kiedy roślina wyrośnie na ok. 12 cm, możesz rozpocząć zbiór. Jeśli nie chcesz od razu wykorzystywać jej do przygotowania jakiegoś dania, rukola spokojnie wytrzyma 2 dni w lodówce. Niestety często pada ofiarą pchełek ziemnych, które dziurawią jej liście. Jeśli zauważysz na swojej roślinie działanie szkodników, zastosuj szczelne okrycie z białej włókniny obsypanej po obu stronach ziemią.