Folia spożywcza weszła do użytku w drugiej połowie XX wieku, jednak początkowo nie była tak popularna, jak dziś. To sprawdzona bariera przed wodą, zapachami i powietrzem, jednak jeśli korzystasz z niej na co dzień, zapewne zdajesz sobie sprawę z jej ogromnej wady. Mowa o zrywaniu się, sklejaniu lub nierozciąganiu w odpowiedni sposób. Na szczęście problem można rozwiązać prostą metodą, do której przyda ci się jedynie zamrażalnik.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli zakupiłaś folię, która nie spełnia swojej roli tak, jak powinna, warto włożyć ją do lodówki lub zamrażarki. Już kilka minut wystarczy, by rozwiązać problem ciągłego sklejania się, rwania w nieodpowiednich miejscach czy rozwijania już po zawinięciu produktu.
Metoda może z początku wydawać się nietypowa, jednak jeśli raz spróbujesz, szybko pokochasz ten trik, a większa sztywność i plastyczność sprawią, że zawijanie żywności czy talerzy będzie o wiele prostsze. Metodę ze zmianą miejsca przechowywania folii spożywczej zaproponowano na TikToku @zmieniajnazdrowie.
Folia spożywcza wielu osobom służy do przechowywania żywności, jednak nie każdy wie, że można ją wykorzystać również i na inne sposoby.