Agrest jest chętnie sadzony w polskich ogrodach. Nic dziwnego — zawiera witaminy A, E, i C, a także kwas foliowy, ryboflawinę i potas. Roślina zakorzenia się dosyć głęboko, bo na 10-30 cm i szuka pokarmu i wody w glebie. Choć krzewy nie mają wiele wymagań w uprawie, warto co jakiś czas wzbogacać je nawozem, który można przygotować samodzielnie w domu. Domowy preparat zabezpieczy przed atakiem szkodników i dostarczy sporych ilości witamin. Co należy zrobić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Agrest warto nawozić latem i jesienią. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, by zastosowany specyfik nie zawierał chloru, który może być dla rośliny bardzo szkodliwy. Mało kto wie, że zupełnie naturalnym i nieinwazyjnym sposobem dostarczenia roślinie sporych ilości azotu jest posadzenie w jej pobliżu... bobu. Wszystko ze względu na to, że roślina strączkowa wiąże ten pierwiastek w korzeniach.
Inną metodą jest zastosowanie nawozu z drożdży, który nie zawiera chloru. Taki preparat może być stosowany praktycznie na wszystkie rośliny ogrodowe. Jak go przygotować?
Metoda dostarczy roślinie witamin z grupy B, aminokwasów i żelaza. Zapobiegnie też atakowi mączniaka i szarej pleśni.
Krzewy agrestu najlepiej rozwijają się w ciepłym i zacienionym miejscu. Niektóre gatunki wystawione bezpośrednio na promienie słoneczne mogą doznać poparzenia liści. Miejsce wybrane pod uprawę agrestu powinno być osłonięte od wiatru i ciche, tak by delikatne gałązki krzewu się nie złamały. Należy też zwrócić uwagę, że wiosenne, kwietniowe i majowe przymrozki mogą agrestowi zaszkodzić.
Agrest najlepiej uprawiać w przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie, najlepiej 6,5 pH. Gleba, w której będą rozwijały się krzewy, nie powinna szybko wysychać, gdyż agrest potrzebuje sporo wilgoci. W naszych warunkach klimatycznych roślina może więc wymagać częstego podlewania, co wpłynie pozytywnie na jej wzrost i kondycję. Nie należy o tym zapominać zwłaszcza w trakcie długich upałów i gdy krzewy rozwijają się na lekkiej i piaszczystej glebie.