Rozpuść w mleku i podlej agrest. Krzewy będą pełne słodkich owoców

Wiele osób lubi smak agrestu, dlatego nie dziwi fakt, że decydujemy się na jego uprawę w ogrodzie. Choć roślina nie ma wielu wymagań, warto od czasu do czasu wspomóc ją nawozem, który dostarczy składników odżywczych, a także zapobiegnie pojawieniu się szkodników. Jak go przygotować?

Agrest jest chętnie sadzony w polskich ogrodach. Nic dziwnego — zawiera witaminy A, E, i C, a także kwas foliowy, ryboflawinę i potas. Roślina zakorzenia się dosyć głęboko, bo na 10-30 cm i szuka pokarmu i wody w glebie. Choć krzewy nie mają wiele wymagań w uprawie, warto co jakiś czas wzbogacać je nawozem, który można przygotować samodzielnie w domu. Domowy preparat zabezpieczy przed atakiem szkodników i dostarczy sporych ilości witamin. Co należy zrobić?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciągle się śpieszysz? Dopada cię stres? Jedz agrest

Nawóz do agrestu? Wykorzystaj to, co masz w lodówce

Agrest warto nawozić latem i jesienią. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, by zastosowany specyfik nie zawierał chloru, który może być dla rośliny bardzo szkodliwy. Mało kto wie, że zupełnie naturalnym i nieinwazyjnym sposobem dostarczenia roślinie sporych ilości azotu jest posadzenie w jej pobliżu... bobu. Wszystko ze względu na to, że roślina strączkowa wiąże ten pierwiastek w korzeniach.

Inną metodą jest zastosowanie nawozu z drożdży, który nie zawiera chloru. Taki preparat może być stosowany praktycznie na wszystkie rośliny ogrodowe. Jak go przygotować?

  1. Rozpuść około 100 g drożdży w 500 ml tłustego mleka.
  2. Rozcieńcz preparat w 10 l wody i dodaj łyżkę szarego mydła, dzięki czemu produkt dłużej utrzyma się na liściach.
  3. Przelej roztwór do butelki z atomizerem i spryskaj górną i dolną warstwę liści. 

Metoda dostarczy roślinie witamin z grupy B, aminokwasów i żelaza. Zapobiegnie też atakowi mączniaka i szarej pleśni.

Jak dbać o agrest? Zwróć uwagę na glebę i nasłonecznienie

Krzewy agrestu najlepiej rozwijają się w ciepłym i zacienionym miejscu. Niektóre gatunki wystawione bezpośrednio na promienie słoneczne mogą doznać poparzenia liści. Miejsce wybrane pod uprawę agrestu powinno być osłonięte od wiatru i ciche, tak by delikatne gałązki krzewu się nie złamały. Należy też zwrócić uwagę, że wiosenne, kwietniowe i majowe przymrozki mogą agrestowi zaszkodzić.

Agrest najlepiej uprawiać w przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie, najlepiej 6,5 pH. Gleba, w której będą rozwijały się krzewy, nie powinna szybko wysychać, gdyż agrest potrzebuje sporo wilgoci. W naszych warunkach klimatycznych roślina może więc wymagać częstego podlewania, co wpłynie pozytywnie na jej wzrost i kondycję. Nie należy o tym zapominać zwłaszcza w trakcie długich upałów i gdy krzewy rozwijają się na lekkiej i piaszczystej glebie.

Więcej o: