Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że woda po gotowaniu ziemniaków ma wiele fantastycznych właściwości, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Znajdziemy w niej witaminy A, B, E i K oraz składniki takie jak potas, skrobia, magnez, żelazo czy fosfor. Zanim następnym razem wylejesz wodę po ziemniakach do zlewu, zachowaj ją i ostudź. W mig pomoże rozwiązać popularne problemy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Cenne właściwości wody po gotowaniu ziemniaków pomogą przede wszystkim zadbać o urodę. Możesz wykorzystać ją w tym celu na trzy różne sposoby. Pierwszy z nich dotyczy wykorzystania jej na włosy. Wystarczy, że raz lub dwa razy w tygodniu taką przestudzoną wodę zastosujesz jako płukankę. Doskonale nawilży i wzmocni włosy, lecz warto pamiętać o tym, że może je także odrobinę przyciemnić.
W wodzie po gotowaniu ziemniaków warto także regularnie moczyć stopy. To świetny sposób do wykorzystania w okresie wiosenno-letnim, gdy nosimy sandały lub klapki. Wystarczy, że zachowasz wodę po gotowaniu ziemniaków i gdy będzie ciepła, lecz nie gorąca, wymoczysz w niej stopy. Wystarczy już 10-15 minut co kilka dni, by zauważyć różnicę. Stopy będą nawilżone i zmiękczone. Po takiej kuracji warto zaaplikować jeszcze odżywczy krem, a następnie założyć skarpetki, by podkręcić działanie pielęgnacyjne.
Ostudzona woda po gotowaniu ziemniaków to również świetny płyn do podlewania roślin oraz kwiatów - tych domowych, jak i ogrodowych. Zawartość fosforu sprawi, że uprawy będą zdrowo oraz bujnie rosnąć, dlatego taka woda zadziała poniekąd jak naturalny nawóz. Dodatkowo skrobia wspomaga kiełkowanie, a potas zadba o to, by rośliny były bardziej odporne na różne choroby. Pamiętaj jednak, że gdy chcesz podlewać kwiaty wodą po gotowaniu ziemniaków, nie może być zbyt słona. Wówczas najlepiej jest zrezygnować z tej przyprawy.