Zamiast wylewać wodę po gotowaniu ziemniaków, namocz w niej stopy. Efekt cię zaskoczy

Gotowanie ziemniaków do obiadu często jest już automatycznie wykonywaną czynnością. Następnym razem jednak warto zebrać wodę po ich gotowaniu, by wykorzystać jej fantastyczne właściwości. Do czego się przyda? Możesz być zaskoczona.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że woda po gotowaniu ziemniaków ma wiele fantastycznych właściwości, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Znajdziemy w niej witaminy A, B, E i K oraz składniki takie jak potas, skrobia, magnez, żelazo czy fosfor. Zanim następnym razem wylejesz wodę po ziemniakach do zlewu, zachowaj ją i ostudź. W mig pomoże rozwiązać popularne problemy.

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków. Ostudź ją i wykorzystaj do zadbania o urodę

Cenne właściwości wody po gotowaniu ziemniaków pomogą przede wszystkim zadbać o urodę. Możesz wykorzystać ją w tym celu na trzy różne sposoby. Pierwszy z nich dotyczy wykorzystania jej na włosy. Wystarczy, że raz lub dwa razy w tygodniu taką przestudzoną wodę zastosujesz jako płukankę. Doskonale nawilży i wzmocni włosy, lecz warto pamiętać o tym, że może je także odrobinę przyciemnić.

W wodzie po gotowaniu ziemniaków warto także regularnie moczyć stopy. To świetny sposób do wykorzystania w okresie wiosenno-letnim, gdy nosimy sandały lub klapki. Wystarczy, że zachowasz wodę po gotowaniu ziemniaków i gdy będzie ciepła, lecz nie gorąca, wymoczysz w niej stopy. Wystarczy już 10-15 minut co kilka dni, by zauważyć różnicę. Stopy będą nawilżone i zmiękczone. Po takiej kuracji warto zaaplikować jeszcze odżywczy krem, a następnie założyć skarpetki, by podkręcić działanie pielęgnacyjne.

Woda po gotowaniu ziemniaków nie tylko na stopy. Odżywi też kwiaty i rośliny

Ostudzona woda po gotowaniu ziemniaków to również świetny płyn do podlewania roślin oraz kwiatów - tych domowych, jak i ogrodowych. Zawartość fosforu sprawi, że uprawy będą zdrowo oraz bujnie rosnąć, dlatego taka woda zadziała poniekąd jak naturalny nawóz. Dodatkowo skrobia wspomaga kiełkowanie, a potas zadba o to, by rośliny były bardziej odporne na różne choroby. Pamiętaj jednak, że gdy chcesz podlewać kwiaty wodą po gotowaniu ziemniaków, nie może być zbyt słona. Wówczas najlepiej jest zrezygnować z tej przyprawy.

Więcej o: