Płyn do naczyń to produkt, który znajduje się w większości domów, ale nie każdy wie, że można wykorzystywać go na wiele sposobów. Podpowiadamy kilka sprytnych trików, które przydadzą się nie tylko podczas zmywania brudnych talerzy.
Jeśli mamy do czynienia z tłustymi i zaschniętymi talerzami lub garnkami, warto wypróbować trik z zamrożonym płynem do naczyń. Wystarczy wziąć foremkę do kostek lodu i wlać do niej płyn, a następnie umieścić ją w zamrażarce. Zamrożone kostki znacznie lepiej poradzą sobie z zaschniętym tłuszczem i brudem niż płynny środek.
Jak widzimy na tiktokowym profilu Fabulosa_cleaning zamrożona kostka ma działanie podobne do druciaków czy ostrych szczotek, lecz nie zarysuje powierzchni naczynia. Idealnie nadaje się do czyszczenia rusztu czy blach do pieczenia. Wystarczy wziąć lekko roztopioną kostkę i potrzeć powierzchnię, a brud szybko zniknie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zamrożony płyn do naczyń rozpuszcza się znacznie wolniej niż woda. Gdy wlejemy go do woreczka strunowego i zamrozimy, przyda się na przykład do schładzania napojów. Wystarczy umieścić go pomiędzy butelkami, a będą dłużej trzymały temperaturę. Zamrożony w woreczku płyn do naczyń możemy wykorzystać także jako chłodny kompres np. podczas urazów czy bólu głowy. Woreczek z płynem należy owinąć szmatką i przyłożyć w bolące miejsce. Kompres jest wielokrotnego użytku i możemy go ponownie zamrozić.