Uprawiać w ogrodzie możemy szparagi białe i zielone. Warto wiedzieć, że w zależności od tego, na które się zdecydujemy zarówno sposób sadzenia, jak i późniejsza pielęgnacja, trochę się różnią. O czym należy pamiętać, by wyrosły smaczne i zdrowe?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi to niezwykle smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa. Są lekkostawne, zawierają dużo błonnika, witaminy K, C, E, A, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Niestety, sezon na nie jest stosunkowo krótki, bo trwa od maja do czerwca, dlatego naprawdę warto włączyć je do diety jak najszybciej. Tym bardziej że możesz uprawiać je samodzielnie w swoim ogrodzie. Zarówno sadzenie, jak i pielęgnacja nie należą do przesadnie skomplikowanych.
Stanowisko pod uprawę szparagów należy przygotować odpowiednio wcześniej, bo już jesienią. Wtedy powinno odbyć się pierwsze, porządne nawożenie, natomiast wczesną wiosną możesz zabrać się za sadzenie. Najlepiej zaopatrzyć się w młode, jednoroczne karpy, które zazwyczaj od razu są zabezpieczone przed chorobami grzybowymi. Możesz również wysiać je z nasion, jest to jednak znacznie trudniejsze, dlatego nawet doświadczeni ogrodnicy najczęściej decydują się na pierwszą opcję. Szparagi lubią przepuszczalną i żyzną glebę bogatą w składniki odżywcze i wapń oraz dobrze nasłonecznione stanowisko.
Ciekawostką jest, że sposób sadzenia szparagów zależy od ich koloru. Białe muszą w całości znajdować się w ziemi, natomiast zielone powinny z niej wystawiać. Warzywo układamy w rzędach rozstawionych co ok. 150 cm, natomiast odległość między samymi karpami powinna wynosić ok. 30-40 cm. Pamiętaj, że potrzebują sporo miejsca. Białe szparagi zakop na głębokość 25 cm i przysyp ziemią tworząc nad nimi kopczyk nawet o wysokości 20 cm. Z kolei zielone umieść na głębokości ok. 10 cm i delikatnie przysyp ziemią. Choć ich uprawa jest stosunkowo prosta, pamiętaj, że pierwsze plony zbiera się dopiero dwa lata po posadzeniu karp. Jeśli zrobisz to jak należy, plonami będziesz cieszyć się nawet przez 10 lat. W trzecim roku, gdy pędy osiągną ok. 20 cm długości, należy ścinać je z pomocą noża.