Śledzik lubi pływać, ale nie w mleku ani wodzie. Wymocz w tym filety. Będą delikatne i kruche jak nigdy

Śledzie nie są skomplikowane w przyrządzeniu, ale jeśli robisz je samodzielnie, wiesz, że jednym z najistotniejszych elementów jest ich namoczenie. Zazwyczaj robimy to w mleku lub wodzie, ale istnieje inny patent, który sprawi, że twoje śledzie wyjdą pyszne jak nigdy.

Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Śledzie to nieodłączny element polskich imprez. Są świetną przekąską, lecz amatorzy tej ryby wiedzą, że aby dobrze smakowała, musi zostać odpowiednio przygotowana. Jak ją przyrządzić, aby zachwycała smakiem? Podpowiadamy świetny trik, który zachwyci twoich gości.

Zobacz wideo Śledzie po japońsku

Zapomnij o mleku i wodzie. Namocz w tym śledzie, a wyjdą pyszne jak nigdy

Podstawą przygotowania śledzi jest ich namoczenie. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się rybnego zapachu, a także nadmiaru soli. Namoczenie filetów sprawi, że będą bardziej kruche, a ich smak będzie delikatniejszy. Jeśli zazwyczaj trzymałaś śledzie w mleku lub wodzie, podpowiadamy świetny trik z użyciem… piwa. Piwo nada filetom ciekawego, lekko kwaskowego smaku. Jak zrobić śledzie w piwie?

  1. Śledzie ułóż w pojemniku.
  2. Zagotuj szklankę piwa w garnku. Dodaj liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Odstaw do przestudzenia, a kiedy będzie miało odpowiednią temperaturę, zalej śledzie.
  3. Odstaw na przynajmniej 12 godzin do lodówki.
  4. Po wyjęciu opłucz śledzie z zalewy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Śledzie namaczane w winie. Przydadzą ci się korzenne przyprawy

Innym ciekawym sposobem na przygotowanie śledzi jest użycie wina. Do przygotowania zalewy przydadzą nam się przyprawy korzenne jak anyż, goździki, czy cynamon. Śledzie w winie będą delikatne i aromatyczne. 

  1. Zagotuj szklankę wina czerwonego i dodaj przyprawy.
  2. Śledzie umieść w pojemniku. 
  3. Kiedy zalewa z wina przestygnie, zalej nią ryby i odstaw na przynajmniej 12 godzin do lodówki. 
Więcej o: