Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Śledzie to nieodłączny element polskich imprez. Są świetną przekąską, lecz amatorzy tej ryby wiedzą, że aby dobrze smakowała, musi zostać odpowiednio przygotowana. Jak ją przyrządzić, aby zachwycała smakiem? Podpowiadamy świetny trik, który zachwyci twoich gości.
Podstawą przygotowania śledzi jest ich namoczenie. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się rybnego zapachu, a także nadmiaru soli. Namoczenie filetów sprawi, że będą bardziej kruche, a ich smak będzie delikatniejszy. Jeśli zazwyczaj trzymałaś śledzie w mleku lub wodzie, podpowiadamy świetny trik z użyciem… piwa. Piwo nada filetom ciekawego, lekko kwaskowego smaku. Jak zrobić śledzie w piwie?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Innym ciekawym sposobem na przygotowanie śledzi jest użycie wina. Do przygotowania zalewy przydadzą nam się przyprawy korzenne jak anyż, goździki, czy cynamon. Śledzie w winie będą delikatne i aromatyczne.