Choć w sklepach nie brakuje gotowych nawozów oraz oprysków, które mają rozprawić się z wszelkimi dolegliwościami trapiącymi rośliny, coraz więcej ogrodników sięga po sprawdzone, domowe sposoby. Nic dziwnego, gdyż są nie tylko tanie i równie skuteczne, ale także bezpieczne zarówno dla nas, jak i środowiska. Jednym z nich jest zastosowanie jodyny, która uratuje twoje pomidory. Jak jej użyć?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jodyna to po prostu spirytusowy roztwór jodu, który kupisz w każdej aptece za kilka złotych. Znana jest przede wszystkim ze swoich antyseptycznych właściwości, dlatego najczęściej używa się jej do odkażania ran oraz skóry. To jednak nie wszystkie jej zastosowania. Ogrodnicy także chętnie po nią sięgają. Już kilka kropli wystarczy, by powstał niezawodny nawóz bądź oprysk, który ochroni plony przed szkodnikami, chorobami grzybowymi oraz bakteriami, zwiększy odporność roślin, przyspieszy wzrost, a co za tym idzie, także zwiększy plony. Jak jej używać?
W przygotowaniu domowego oprysku z jodyny przede wszystkim kieruj się zasadą mniej, znaczy więcej. Mimo wspaniałych właściwości jej nadmiar może przyczynić się do zniszczenia upraw. Z tego powodu na 10 litrów wody użyj nie więcej, niż 15 kropli jodyny. Opcjonalnie możesz dodać litr odtłuszczonego mleka. To najprostszy przepis na skuteczny oprysk, który wykonasz samodzielnie. Do pomidorów wykorzystaj go maksymalnie 3 razy z zastosowaniem dwóch tygodni odstępu między każdym pryskaniem, a plony będą nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo obfite. Pamiętaj, że każdorazowo należy wykonać nowy oprysk i używać go niemal od razu, gdyż jod szybko się ulatnia.
Skuteczny i niedrogi oprysk, który uchroni twoje pomidory m.in. przed chorobami grzybowymi, zrobisz ze świeżych drożdży piekarskich. Wystarczy, że jedną kostkę (100 g) dokładnie rozpuścisz w 10 litrach wody. Tak przygotowana mieszanka jest od razu gotowa do użycia, także możesz obficie spryskać nią krzaki pomidorów. Rób to zarówno zapobiegawczo, najlepiej raz na tydzień, jak i w momencie, kiedy zaatakuje choroba. Co więcej, oprysk z drożdży idealnie nadaje się także do ogórków oraz ziemniaków.