Weź kawałek chleba lub bułki. Pozbędziesz się zabrudzeń z każdej szczeliny

Choć dla wielu osób pieczywo niewątpliwie kojarzy się z jedzeniem, okazuje się, że kawałek bułki lub chleba może mieć także zupełnie inne zastosowanie. Z ich pomocą wyczyścisz nawet najmniejsze zakamarki maszyny do mielenia. W jaki sposób?

Po pieczywo sięgamy najczęściej, gdy przygotowujemy pyszne kanapki, ale nie tylko. Często stosujemy je jako dodatek niektórych dań, w tym zup czy potraw z grilla, oraz składnik potrzebny do zrobienia innych, jak chociażby kotlety mielone. Nie każdy wie, że z jego pomocą doczyścimy także nawet najmniejsze szczeliny pewnego kuchennego urządzenia. Jak go użyć?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Z jej pomocą zrobisz wiele potraw. Posiada jednak jedną wadę

Maszyna do mielenia mięsa to urządzenie, które znajdziemy w wielu mieszkaniach. Z jej pomocą możesz zrobić pyszny, domowy pasztet, farsz do krokietów, uszek, pierogów czy naleśników, przygotować mięso na wcześniej wspomniane kotlety mielone, czy do tatara. Przy okazji masz pewność, co dokładnie się w nich znajduje. Co więcej, nowocześniejsze urządzenia posiadają szereg innych funkcji oraz końcówek, które ułatwiają codzienne gotowanie. Mowa między innymi o szatkowaniu warzyw czy wyciskaniu soków owocowych. Mimo tak wielu zastosowań sprzęt posiada jeden spory minus, jakim jest jego czyszczenie. Wszystko ze względu na trudnodostępne szczeliny oraz szpary, do których często nie udaje się dotrzeć tradycyjnymi metodami. Jak je doczyścić?

Jak łatwo wyczyścić maszynkę do mięsa? Kawałek pieczywa skutecznie wymiecie wszystkie resztki

Tak jak każde inne urządzenie, tak i maszynkę do mielenia mięsa należy regularnie czyścić. Tym bardziej że ma bezpośredni kontakt z jedzeniem, w tym także z surowym mięsem. Pomijając kwestie zdrowotne oraz higieniczne, które chyba dla każdego są jasne, utrzymywanie jej w czystości sprawi, że zdecydowanie dłużej ci posłuży. Niestety, niekiedy łatwiej powiedzieć, niż zrobić, ponieważ urządzenie to posiada wiele szpar oraz szczelin, do których niekiedy ciężko dostać się tradycyjnymi metodami. Zamiast uporczywie szorować je z pomocą gąbki, szczotki i płynu do naczyń, warto zastosować pewien banalnie prosty trik. Potrzebujesz jedynie kawałka zwykłej bułki lub kromki chleba. Na czym polega? Po skończonym mieleniu bądź szatkowaniu, na sam koniec przepuść pieczywo przez maszynę, a wyzbiera wszystkie pozostałości po jedzeniu. Dopiero wtedy rozłóż maszynę i dokładnie ją umyj. Dzięki temu możesz mieć pewność, że nigdzie nie będzie zalegał żaden kawałek mięsa, a po wysuszeniu urządzenie będzie higienicznie czyste i gotowe do ponownego użycia.

Więcej o: