Wiele osób rozpoczyna dzień od kawy. Wśród najbardziej cenionych jej właściwości jest to, że idealnie pobudza i podkręca metabolizm. A co gdyby dorzucić do tego jeszcze oczyszczanie organizmu, a przez to wsparcie odchudzania? Wystarczy dodać do niej jedną przyprawę, której nawet nie musimy kupować, bo prawdopodobnie mamy ją w swojej kuchni.
Kawosze dzielą się na tych, którzy lubią ją w wersji saute, czyli bez żadnych dodatków oraz fanów podkręcania jej smaku. Najczęściej dolewamy mleko czy śmietankę, niekiedy cukier i rozmaite smakowe syropy. Niektórzy przygotowują ją z... masłem (więcej o tym w artykule, który wskazujemy pod tym akapitem), a inni doprawiają cynamonem. To najpopularniejsza, choć niejedyna przyprawa, którą warto podkręcić naszą kawę. Jest jeszcze jedna, którą wykorzystujemy raczej rzadko, a szkoda!
Kardamon znajduje się w wielu kuchniach i raczej sięgamy po niego zimą, by podkręcić smak herbaty czy dodać korzennego posmaku deserom. Niewiele osób wie, że warto dodać go także do kawy. I to nie tylko zimą, lecz przez cały rok. Te aromatyczne ziarenka są od wieków cenione ze względu na dobroczynne działanie na nasz organizm. Szczególnie dobrze wpływają na układ trawienny. Do korzystnych właściwości kardamonu należą między innymi:
Jak przygotować kawę z kardamonem? Przepis jest banalny. Wystarczy zaparzyć ją na swój ulubiony sposób, a następnie dodać 1/3 lub 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu. Następnie mieszamy i cieszymy się zdrowym i przepysznym napojem.