Jeśli chcesz, aby jajka na długo zachowały świeżość i się nie psuły musisz odpowiednio je przechowywać. Dotyczy to zarówno tych kupionych ze sklepu, jak i od lokalnego sprzedawcy. Oczywiście najlepszym miejscem do tego jest lodówka, a dokładniej konkretne miejsce w jej wnętrzu. Wiele osób trzyma je na specjalnej, przeznaczonej do tego półce, którą znajdziemy na drzwiach. Niestety, jest to błąd, który może powodować, że jajka znacznie szybciej przestaną być zdatne do spożycia. I to z dwóch powodów. Jaki jest pierwszy z nich?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Trzymając jajka na półce umieszczonej na drzwiach lodówki narażasz je na znaczne wahania temperatury spowodowane jej otwieraniem i zamykaniem. Co więcej, to właśnie w tym miejscu jest najcieplej w całym urządzeniu, dlatego najlepiej nie chować tam także mleka czy mięsa. Zamiast tego wybierz miejsce we wnętrzu urządzenia na tyle jednej z półek. Jakiego błędu jeszcze lepiej nie popełniać?
Wiele lodówek posiada specjalną półkę na jajka, którą znajdziemy na drzwiach, lub gotowe, plastikowe wytłaczanki, które również tam trzymamy. Choć rozwiązanie wydaje się wygodne, lepiej z niego zrezygnować, gdyż korzystanie z niego może sprawić, że jaja znacznie szybciej się popsują. Dlaczego?
Pomijając wcześniej wspomniane wahania temperatury, przede wszystkim taka półka jest dość trudna do wyczyszczenia, a ponadto wiele osób w ogóle o tym zapomina. A na skorupkach jajek często znajdują się różne bakterie, jak chociażby salmonella. Przekładanie ich do otwartej, plastikowej wytłaczanki obok innych artykułów spożywczych może spowodować, że bakterie przeniosą się na inne produkty. Właśnie dlatego zdecydowanie lepiej trzymać je w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu. I to na tyle jednej z wewnętrznych półek.