Wiele rzeczy, które wyrzucamy, możemy ponownie wykorzystać. Podobnie jest właśnie ze skorupkami jaj, fusami po parzeniu kawy czy skórkami różnych warzyw oraz owoców. Jeśli chcesz, by twój czosnek oraz cebula zdrowo i bujnie rosły, koniecznie przygotuj domowy nawóz ze skórki banana. Doskonale zasili uprawy, dostarczając im wszystkiego, czego potrzebują. Jak go przygotować?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zarówno cebula, jak i czosnek potrzebują odpowiednich warunków do tego, by móc zdrowo i bujnie rosnąć. Warto wspomóc je domowym nawozem, który przygotujesz ze skórek bananów. Zwykle i tak lądują w koszu, a tak można pożytecznie je wykorzystać, za co uprawy odwdzięczą się obfitymi plonami. Czosnek oraz cebula potrzebują bowiem nawozu bogatego w potas, azot i fosfor, a te składniki znajdziemy właśnie w skórkach bananów.
Najprostszym sposobem na przygotowanie bananowego nawozu jest zebranie dwóch lub trzech skórek oraz pokrojenie ich na drobną kostkę. Tak przygotowane należy umieścić w litrowym słoiku i zalać wodą. To jednak nie koniec. Taka mieszanka powinna odstać przez co najmniej 2 dni, by uwolnić wszystkie niezbędne składniki. Po tym czasie możesz śmiało podlać cebulę oraz czosnek, a w sezonie warto robić to regularnie raz na 2-3 tygodnie.
Użytkowniczka TikToka z profilu @chassstastic podzieliła się swoim trikiem na wykorzystanie skórek bananów do nawożenia cebuli. Zamiast przygotowywać nawóz do podlewania, tworzy z nich proszek, którym podsypuje uprawy. Jak go przygotować? Wystarczy rozłożyć skórki bananów na blaszce piekarnika i suszyć je do czasu aż całkowicie wytracą wilgoć. Kobieta zaleca, by robić to przez około 2-3 godziny na najniższej temperaturze. Po tym czasie skórki należy zmielić na drobny proszek i gotowe.
W komentarzach pod filmikiem wiele osób napisało, że już od lat stosują nawóz ze skórek bananów. Niektórzy jednak przyznali, iż do tej pory przygotowywali go w formie płynnej, a trik z TikToka przypadł im do gustu. Filmik obejrzano ponad 68 tysięcy razy, a w sekcji komentarzy pozostawiono liczne słowa na temat wyjątkowego triku.
Robię taki nawóz od lat!
Nie pomyślałam o tym! Zwykle używałam wody bananowej.
Wygląda genialnie, dzięki za podpowiedź!
Też tak robię! Podobnie traktuję skorupki jajek i pomarańczy.