Napar z tych owoców obniża ciśnienie i cholesterol. Drzewko można hodować w ogrodzie

Morwa biała to niezwykle pożyteczna roślina, która cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Jest nie tylko piękna, ale także przydatna podczas wielu dolegliwości zdrowotnych. Czy można uprawiać ją w ogrodzie? Jak ją pielęgnować, aby zdrowo i bujnie rosła?

Morwa biała pochodzi z Chin, lecz z powodzeniem można hodować ją w polskich warunkach. Często jest sadzona jako roślina ozdobna. Podpowiadamy, jak sadzić morwę białą oraz jak ją uprawiać, aby wyhodować zdrowe liście, które potem możemy wykorzystać na wiele sposobów.

Zobacz wideo Zadbaj o swoje rośliny, by żyły dłużej i pozostawały świeże

Jak pielęgnować morwę białą? Pamiętaj o jednej rzeczy

Morwa biała to nieduże drzewo należące do rodziny morwowatych. Rośnie do 15 metrów wysokości i charakteryzuje się dość krótkim pniem oraz rozłożystą koroną. Liście mają różne kształty — od jajowatego po strzępiaste. Kwitnie w maju, a kwiaty mają kolor biały lub zielony. Owoce morwy białej kształtem przypominają maliny i są jadalne. Drzewo nie jest trudne w uprawie i jest odporne na minusowe temperatury. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, a sadzenie powinno odbyć się na wiosnę lub jesienią. Lubi stanowiska słoneczne, lecz poradzi sobie również w półcieniu. Nie wymaga nawożenia ani częstego podlewania, jednak podczas pielęgnacji warto pamiętać o jednej bardzo istotnej rzeczy. Morwę należy regularnie przycinać, aby mogła wypuszczać nowe pędy. Cięcia wykonujemy w okresie wczesnozimowym oraz wiosennym. Podczas przycinania nie tylko formujemy drzewo, ale także ścinamy suche i złamane gałęzie, aby drzewo nie marnowało na nie energii i nie podsychało. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Na co jest dobra morwa biała? To roślina o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych

Morwa biała zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę C. Dodatkowo jej owoce są źródłem magnezu, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. W liściach morwy białej znajdziemy białko, tłuszcz i błonnik, także kwas askorbinowy i witaminy z grupy B, D i E. Z liści morwy można przygotowywać napary, które mogą wspomóc obniżanie ciśnienia, cholesterolu, a nawet cukru. Jak przygotować napar z morwy białej? Wystarczy garść suchych liści zalać gorącą wodą i patrzyć przez około pięć minut. Następnie odcedzamy go, a po ostygnięciu jest gotowy do picia. Dla osiągnięcia efektów powinniśmy pić go dwa razy dziennie, jednak szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż morwa obniża poziom glukozy we krwi oraz osoby cierpiące na nadciśnienie, gdyż może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.

Więcej o: