Kiedy przycinać bukszpan? Zwróć uwagę na trzy terminy. Krzew odwdzięczy się pięknymi liśćmi

Kiedy przycinać bukszpan i jak uratować bukszpan po ataku ćmy bukszpanowej? Pielęgnacja rośliny podatnej na atak szkodników może wydawać się skomplikowana, jednak odpowiednia opieka i zastosowanie skutecznych środków w mig poradzą sobie z problemami.

Przycinanie bukszpanu w odpowiednim czasie sprawi, że krzew zagęści się i będzie pięknie prezentował. Ozdobna roślina to świetny element dekoracyjny ogrodu, który można formować wedle subiektywnych upodobań. Kiedy przycinać krzew i jak uratować bukszpan zaatakowany larwami ćmy bukszpanowej?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak dbać o pelargonie? Przepisy na domowe nawozy

Kiedy przycinać bukszpan? Warto robić to do 3 razy w roku

Bukszpan jest podatny na przycinanie i dobrze je znosi. Elastyczne pędy rośliny i zdolności regeneracyjne sprawiają, że można formować z nich dekoracyjne rzeźby czy figury geometryczne, na przykład kule czy stożki. Przycinanie bukszpanu jest zależne od kilku czynników, jednak zwykle zabieg warto wykonywać do 3 razy w roku.

Pierwsze cięcie zależy od czasu posadzenia rośliny. Jeśli miało to miejsce wiosną, pędy warto skrócić od razu po ukorzenieniu się rośliny — jednak nie później niż do końca kwietnia. Posadzenie bukszpanu jesienią sprawia, że cięcie powinno się przeprowadzić dopiero na wiosnę. Wcześniejszy zabieg może spowodować przemarznięcie wrażliwych na niskie temperatury pędów. Kolejne cięcia warto przeprowadzać w czerwcu, a ostatnie pod koniec sierpnia.

Jak uratować bukszpan po ataku ćmy bukszpanowej? Szkodnika rozpoznasz w prosty sposób

Na TikToku @ogrodnikdoskonaly pojawił się filmik ukazujący, jak rozpoznać, że roślina została zaatakowana przez ćmę bukszpanową. Listki są "podjedzone", przesuszone i jeśli się przyjrzeć, można znaleźć odchody ćmy. Sam owad również jest bardzo łatwy do rozpoznania. Gąsienice ćmy bukszpanowej, które żywią się liśćmi, mają około 4 cm długości. Są zielone i mają podłużne, ciemne paski.

Ćmę bukszpanową można zwalczyć stosując opryski z produktów z kuchni. Jednym z nich jest wykorzystanie zwykłego płynu do mycia naczyń. Wystarczy zmieszać produkt z wodą tak, by utworzyła się piana, przelać płyn do butelki z atomizerem i spryskać obficie całą roślinę. Po upływie kilku godzin larwy ćmy bukszpanowej powinny pospadać z liści i gałęzi.

Więcej o: