Cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Ma właściwości antybakteryjne, pomaga łagodzić objawy przeziębienia, a także pomaga w oczyszczeniu dróg oddechowych. Jest również wykorzystywana w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Aby smakowała jeszcze lepiej, podczas smażenia warto dodać do niej jeden składnik, który podkręci jej smak.
Podsmażenie cebuli nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy ją pokroić, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Do smażenia cebulki najlepiej nadaje się tłuszcz o neutralnym smaku np. olej rzepakowy lub klarowane masło. Smażymy ją na niedużym ogniu i od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliła. Kiedy zmieni kolor na półprzezroczysty to znak, że jest gotowa. Idealnie zeszklona cebulka powinna być lekko miękka.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby podkreślić smak cebuli, warto dodać do niej… cukier. Choć cebula sama w sobie ma lekko słodki posmak, dodanie do niej łyżeczki cukru sprawi, że wydobędziemy więcej smaku. Karmelizowana cebula będzie miała piękny złocisty kolor i będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw np. burgerów, kanapek, kiełbasek, czy pierogów. Pamiętajmy jednak, aby nie smażyć cebuli na dużym ogniu, gdyż szybko ją przypalimy. Jeśli chcemy przyspieszyć smażenie, możemy posypać ją solą zaraz po wrzuceniu na patelnię. Przyprawa sprawi, że woda odparuje, a cebula usmaży się szybciej.