Gotowana fasolka szparagowa jest świetnym dodatkiem do letnich posiłków. Niektórzy kupują ją w sklepie czy na straganach warzywnych, jednak sporo satysfakcji daje też samodzielna uprawa w przydomowym ogródku, na balkonie lub na działce. Po tzw. zimnej zośce ryzyko przymrozków minęło, dlatego warto zwrócić uwagę, jak siać warzywo, by latem cieszyć się pięknymi i obfitymi zbiorami.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Fasolka szparagowa lubi ciepłe otoczenie o temperaturze co najmniej 11 stopni Celsjusza. Z tego względu warto posiać ją po "zimnej zośce" (po 15 maja), gdy ryzyko przymrozków znacznie maleje. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to w czerwcu, a nawet w lipcu. Wtedy jednak kwitnienie będzie słabsze, a zbiory mniej okazałe. Pierwszy zbiór odbywa się około 2-3 miesiące od wysiewu i powtarza się go mniej więcej co 2 dni.
Wcześnie posianą fasolkę można ocieplić agrowłókniną lub wysiać w doniczce na domowym parapecie, a później przesadzić do gruntu rozsady. Jak siać fasolkę? Należy robić to na głębokości około 5 cm i w odstępach 10-15 cm. Podczas wzrostu nie można zapominać o regularnym podlewaniu i odchwaszczaniu, a dzięki odpowiedniej pielęgnacji fasolka wzejdzie nawet w doniczkach na balkonie.
Jeśli zdecydowałaś się na odmiany tyczne fasolki, nie powinnaś zapomnieć o zapewnieniu jej odpowiedniego wsparcia w postaci podpórki z tyczek lub kratek. Bez niej roślina położy się na ziemi, a strąki z czasem zaczną gnić. Sprawdzonym trikiem ogrodników, który przyspiesza kiełkowanie nasion, jest moczenie ich przed wysiewem w wodzie. Dzięki temu wzejdą o kilka dni wcześniej.