Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak mrozić i przechowywać produkty w zamrażarce? Z pewnością nie w plastikowych pojemnikach po lodach. Żywność może reagować inaczej w zależności od wykorzystanego tworzywa, co stwarza ryzyko, że do jedzenie przedostaną się szkodliwe substancje. Najlepiej używać do tego specjalnych pojemników przystosowanych do mrożenia i niskich temperatur. Jakiej zaś żywności nie powinniśmy do nich wkładać?
Najważniejsza zasada mrożenia produktów jest banalnie prosta. Po rozmrożeniu jakiejkolwiek żywności nie powinniśmy jej z powrotem wkładać do urządzenia. Podczas odtajania jedzenia, mogą w nim namnożyć się różnego rodzaju drobnoustroje. Ich obecność może być bardzo szkodliwa dla zdrowia. Należy więc o tym pamiętać, nie tylko w przypadku mięs, ale także innych artykułów spożywczych, takich jak lody lub warzywa.
Niektórych produktów nie warto zamrażać również przez walory smakowe. Ujemne temperatury nie tylko ich go pozbawią, ale także negatywnie wpłyną na konsystencję jedzenia. Jakiej żywności lepiej nie przechowywać w ten sposób? Przede wszystkim, należy unikać mrożenia owoców i warzyw o dużej zawartości wody. Są to m.in. arbuzy, pomidory, pomarańcze, ogórki, czy ziemniaki. Większość z tych artykułów spożywczych kompletnie zmieni swój smak na zdecydowanie gorszy.
Do zamrażarki nie powinno się również chować nabiału. Serek wiejski, jogurt naturalny, czy śmietana się rozwarstwią. Ich konsystencja może stać się także bardziej wodnista, przez co jedzenie tego typu produktów nie będzie zbyt przyjemne. Majonez także negatywnie zareaguje na ujemne temperatury. Po wyciągnięciu z urządzenia całkowicie straci swój smak, To samo tyczy się napojów gazowanych i świeżo wyciskanych soków.