Chwasty bywają prawdziwym utrapieniem, ale mogą okazać się przydatne nie tylko w ogrodzie. Z niektórych gatunków chwastów możemy przygotować odżywczy nawóz, który wzmocni nasze uprawy i sprawi, że rośliny będą bujniej i zdrowiej rosły. Niektóre z nich z powodzeniem mogą także wylądować na naszym talerzu.
Jeśli w naszym ogrodzie wyrosły chwasty, zamiast je wyrzucać, warto wykorzystać je ponownie. Z suchych chwastów możesz wykonać ściółkowanie gleby, które poprawia owocowanie i stymuluje wzrost roślin. Jednak pamiętajmy, że w tym wypadku chwasty nie powinny mieć zawiązanych nasion, gdyż rozsieją się one po ogrodzie.
Innym sposobem na wykorzystanie chwastów jest przygotowanie z nich gnojówki, czyli naturalnego nawozu do roślin ogrodowych. Do zrobienia takiego nawozu potrzebujemy 1 kg chwastów i 10 litrów wody, którą zalewamy rośliny. Roztwór należy co kilka dni mieszać, a gdy zakończy się proces fermentacji, możemy podlać nim rośliny, rozcieńczając z wodą.
Chwasty możemy również wykorzystać w kuchni. Zawierają wiele substancji odżywczych i są świetnym dodatkiem do potraw. Jadalne chwasty to między innymi:
Z chwastów możemy przygotować zupę, zrobić koktajl, czy sałatkę. Komosa będzie świetnym dodatkiem do zapiekanki, liście gwiazdnicy smakiem dorównują szpinakowi, a z liści babki lancetowatej, czy łopianu przygotujesz smaczne chipsy.