Wyrzucasz wyrwane chwasty? To błąd! Niektóre z nich mogą wylądować na twoim talerzu

Chwasty w ogrodzie potrafią przysporzyć wielu problemów. Nie każdy jednak wie, że mogą one okazać się przydatne nie tylko w pielęgnacji roślin. Podpowiadamy, jak wykorzystać wyrwane chwasty, zamiast je wyrzucać.

Chwasty bywają prawdziwym utrapieniem, ale mogą okazać się przydatne nie tylko w ogrodzie. Z niektórych gatunków chwastów możemy przygotować odżywczy nawóz, który wzmocni nasze uprawy i sprawi, że rośliny będą bujniej i zdrowiej rosły. Niektóre z nich z powodzeniem mogą także wylądować na naszym talerzu.

Zobacz wideo Małgorzata Rozenek pokazała swój ogród. "Przepiękne rośliny i aranżacja"

Jak wykorzystać wyrwane chwasty? Zamiast je wyrzucać, przygotuj z nich nawóz 

Jeśli w naszym ogrodzie wyrosły chwasty, zamiast je wyrzucać, warto wykorzystać je ponownie. Z suchych chwastów możesz wykonać ściółkowanie gleby, które poprawia owocowanie i stymuluje wzrost roślin. Jednak pamiętajmy, że w tym wypadku chwasty nie powinny mieć zawiązanych nasion, gdyż rozsieją się one po ogrodzie.

Innym sposobem na wykorzystanie chwastów jest przygotowanie z nich gnojówki, czyli naturalnego nawozu do roślin ogrodowych. Do zrobienia takiego nawozu potrzebujemy 1 kg chwastów i 10 litrów wody, którą zalewamy rośliny. Roztwór należy co kilka dni mieszać, a gdy zakończy się proces fermentacji, możemy podlać nim rośliny, rozcieńczając z wodą.

  1. Nawóz z mniszka lekarskiego rozcieńczamy w proporcji 1:10. Świetnie nadaje się do poziomek, malin, truskawek, czy porzeczek. Przyspiesza owocowanie i wzrost.
  2. Nawóz z wrotyczu mieszamy z wodą w proporcji 1:15. Odstraszy mszyce, mrówki i inne szkodniki gnębiące rośliny.
  3. Nawóz z pokrzywy rozcieńczamy z wodą w proporcji 1:20 i podlewamy pomidory, warzywa kapustne, róże, a także drzewa owocowe. 

Co zrobić z chwastami? Niektóre z nich mogą wylądować na talerzu

Chwasty możemy również wykorzystać w kuchni. Zawierają wiele substancji odżywczych i są świetnym dodatkiem do potraw. Jadalne chwasty to między innymi:

  • babka lancetowata, 
  • czosnaczek pospolity,
  • gwiazdnica pospolita, 
  • komosa biała,
  • łopian większy,
  • mniszek lekarski.

Z chwastów możemy przygotować zupę, zrobić koktajl, czy sałatkę. Komosa będzie świetnym dodatkiem do zapiekanki, liście gwiazdnicy smakiem dorównują szpinakowi, a z liści babki lancetowatej, czy łopianu przygotujesz smaczne chipsy.

Więcej o: