Berberys pospolity nazywany jest też "polską cytryną". Owoce krzewu mają prozdrowotne właściwości, dlatego warto zwrócić uwagę na uprawę rośliny w swoim ogrodzie lub na działce. Podpowiadamy, jak dbać o berberys i jak przygotować nawóz w domu, bez konieczności zakupu sklepowych preparatów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Berberys pospolity jeszcze nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Choć pięknie wygląda i ozdabia każdy ogród, może być podatny na atak grzybów, które atakują również zboża. Jeśli chcesz uprawiać berberys, zwróć uwagę, by był oddalony od pól, co może zwiększyć możliwość ataku rdzy grzybowej. Czerwone owoce berberysu są gotowe do zbioru w sierpniu i wrześniu. Można je ususzyć. Zawierają spore ilości witaminy C, pektyny i sole mineralne. Z owoców można przygotować napar wspierający odporność i pomagający podczas niestrawności. Nie powinien być jednak spożywany przez dzieci i kobiety w ciąży.
Berberys nie ma wielu wymagań, jednak jeśli posadzi się go w donicy, należy regularnie dostarczać mu odpowiednie ilości wody. Warto zwrócić uwagę, by nie oblewać liści, co może przyczynić się do plamistości. Berberys rozwinie się zarówno w półcieniu, jak i na słońcu. Warto zapewnić mu przepuszczalne podłoże o kwaśnym odczynie. Dojrzała roślina osiąga do 3 m wysokości. Uprawiając berberys, należy mieć na uwadze, że w okresie kwitnięcia wydziela specyficzny, niezbyt przyjemny dla nosa zapach.
Decydując się na nawożenie berberysów, warto zwrócić uwagę na odpowiednie terminy. Korzystne są marzec i kwiecień, jednak jeśli przegapiliśmy te miesiące, możemy zrobić to też w lipcu i do połowy sierpnia. Okazuje się, że nie trzeba inwestować w preparaty ze sklepu, ponieważ skuteczny nawóz można przygotować w domu. W tym przypadku sprawdzi się gnojówka z pokrzywy. Jak ją przygotować?