Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Istnieje kilka odmian rukoli, jednak najpopularniejsza jest ta o lekko pikantnym, orzechowym smaku. Jeśli chcesz wyhodować ją w swoim ogródku, nie potrzebujesz nadzwyczajnych umiejętności. Najważniejsze jest zapewnienie rukoli odpowiednich warunków do wzrostu. Najlepiej będzie się czuła w lekko zacienionym miejscu i przepuszczalnej glebie. Bez problemu możesz ją też uprawiać w doniczce albo w domu.
Rukola nazywana jest także rokiettą siewną. Jej pielęgnacja nie jest zbytnio skomplikowana. Roślina potrzebuje regularnego i niezbyt intensywnego nawadniania. Powinno się ją podlewać 1-2 razy w tygodniu. Nie można doprowadzić do jej przesuszenia, bo wtedy stanie się zbyt ostra w smaku. Po zasadzeniu rukoli, po 6 tygodniach można się spodziewać pierwszego zbioru. Oderwij zewnętrzne listki tuż przy ziemi. Wtedy dasz roślinie szansę na dalszy wzrost i zwiększenie plonów. Jeśli zależy ci na czasie, możesz samodzielnie zrobić podłoże dla rukoli, które umożliwi jej szybki wzrost. Wymieszaj 2 porcje ziemi sodowej z hummusem i zasiej kiełki. Na wierzch nasyp tylko troszkę ziemi. Wtedy rokietta będzie rosła równomiernie.
Rukolę najlepiej siać od początku marca do końca września. Jeśli nie chcesz dodawać jej do jedzenia od razu po zebraniu plonów, możesz przechowywać ją w lodówce przez 2 dni. Zabezpiecz jej listki folią aluminiową i przechowuj na dolnej półce. Największym zagrożeniem dla rokietty siewnej są pchełki ziemne. Dziurawią jej liście i hamują wzrost. Warto odpowiednio wcześniej zabezpieczyć przed nimi roślinę i zastosować okrycie z białej włókniny. Na krawędziach przysyp materiał ziemią. Wtedy szkodniki nie dostaną się do środka.