Uprawiasz roszponkę w ogrodzie lub na balkonie? Przez jeden błąd możesz zniszczyć zbiory

Jedną z roślin, która świetnie nada się dla początkujących ogrodników, jest roszponka. Uprawa w doniczce i w ogrodzie jest banalnie prosta. Roszponka pozwoli uchronić sałatę przed niechcianymi szkodnikami. Sprawdź, na co zwracać uwagę, by cieszyć się pysznymi zbiorami.

Uprawa roślin w przydomowych ogródku, domu czy na balkonie cieszy się coraz większą popularnością. Coraz więcej osób wysiewa warzywa i owoce, sadzi krzewy i sięga po rośliny, które są proste w uprawie. Jedną z nich jest roszponka, znana też jako roszpunka. Jak ją uprawiać?

Więcej sprawdzonych porad ogrodowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak dbać o pelargonie? Przepisy na domowe nawozy

Jak sadzić roszponkę? Uprawa w doniczce lub w ogrodzie jest banalnie prosta

Roszponka jest wyjątkowo prosta w uprawie, ale nie lubi przesadzania. Wysiej ją więc od razu na przygotowanej wcześniej grządce lub we właściwej donicy. Najlepiej robić do w lutym, wczesną wiosną oraz od lipca do października. Jeśli siejesz roszponkę w ogrodzie, możesz ją wcześniej nawieźć kompostem. W zwykłej ziemi czy podłożu torfowym będzie jednak czuła się równie dobrze. Roszponkę w ogrodzie możesz posadzić w sąsiedztwie sałat - dzięki temu uchronisz je przed ślimakami. Po pierwszym posadzeniu w kolejnych latach rozsiewa się sama, ale warto trzymać rękę na pulsie i kontrolować jej rozrost.

Roszponka w doniczce najlepiej będzie się czuć w miejscu jasnym, ale uważaj na nadmiar słońca. Jeśli sadzisz roszponkę na balkonie, doniczkę postaw w miejscu, które nie jest bezpośrednio nasłonecznione. Im więcej słońca, tym szybciej roślina zakwitnie, a wtedy nie będzie już nadawała się do jedzenia. Uważaj też na przelanie, roszponka nie toleruje bowiem nadmiaru wody.

Uprawa roszponki. Na co zwrócić uwagę, by cieszyć się jej smakiem?

Roszponka rośnie stosunkowo szybko. Często już po 6-10 tygodniach możesz cieszyć się zbiorami. By rosła jak najdłużej, zwróć uwagę na te szczegóły.

  1. Zbierz liście, zanim roślina zacznie kwitnąć. To bardzo ważne! Po przekwitnięciu stanie się niesmaczna, łykowata i nie będzie nadawać się do spożycia.
  2. Nie wyrywaj roszponki razem z korzeniami. Utnij liście, resztę rośliny pozostawiając w ziemi.
  3. Na kilka dni przed zbiorem przykryj roślinę naczyniem lub materiałem nieprzepuszczającym światła. Dzięki temu liście będą miały łagodniejszy smak.
Więcej o: