Mszyce atakują zarówno kwiaty ozdobne, jak i warzywa i owoce. Żerują na młodych pąkach i wysysają soki, pozbawiając roślinę substancji odżywczych. Dodatkowo hamują jej wzrost i doprowadzają do wysychania. Jak się ich pozbyć? Sprawdź skuteczny domowy sposób z użyciem składnika z twojej kuchni.
Mszyce to owady, które pojawiają się późnym latem i jesienią. Atakują większość roślin i charakteryzują się miękkim i delikatnym ciałem z odwłokiem. Świetnym sposobem na pozbycie się mszyc jest zastosowanie… mleka. Ten popularny napój przyciąga inne owady, które są dla mszyc zagrożeniem, dlatego ich obecność skutecznie odstraszy mszyce przed bytowaniem na naszych roślinach. Dodatkowo mleko wzbogaci glebę i zasili w składniki odżywcze jak wapń i cukier. Z mleka warto przygotować oprysk, mieszając go z wodą w proporcji 1:1. Tak przygotowaną mieszanką pryskamy rośliny, szczególnie spody liści, bo właśnie tam najczęściej można spotkać mszyce.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Innym domowym sposobem na zwalczenie mszyc jest mieszanka octu i wody. Składniki mieszamy w proporcji 1:10, czyli na 100 ml octu dodajemy 1 l wody. Jest to tani i prosty sposób na pozbycie się niechcianych gości. Mszyce nie przepadają za ostrym zapachem octu i szybko się wyniosą, gdy spryskamy roztworem roślinę. Dla wzmocnienia efektu do mieszanki możemy dodać kilka kropel płynu do naczyń.