Porzeczki są lubianymi owocami, a na uprawę krzewów w ogrodzie decyduje się coraz więcej osób. Okazuje się, że nie trzeba inwestować w sklepowe preparaty, by pobudzić ich wzrost. Nie nadążysz zbierać plonów, jeśli zastosujesz darmowy i w pełni naturalny nawóz. Co należy zrobić? Wykorzystać resztki z przygotowywania obiadu.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nawożenie porzeczki w okresie kwitnienia sprawi, że gałązki ugną się od owoców i zabraknie nam słoików na przetwory. Nie każdy wie, że świetnym sposobem jest wykorzystanie resztek z przygotowywania obiadu — w tym przypadku obierków z ziemniaków. Zalej skórki gorącą wodą w proporcji 1:10 i poczekaj, aż roztwór ostygnie. Następnie odcedź płyn do innego naczynia i podlewaj krzewy porzeczki. Warto robić to regularnie, najlepiej co trzy-cztery tygodnie. Dzięki domowej metodzie owoce będą słodkie, jędrne i obfite.
Oprócz domowego nawozu warto zwrócić uwagę na codzienną technikę pielęgnacyjną krzewów. W pierwszej kolejności należy zapewnić im dobrze nasłonecznione stanowisko. Pomoże też regularne podcinanie porzeczki, gdyż owoce zawiązują się na pędach jedno i dwurocznych. Bez obaw usuń starsze, które zajmują miejsce i już nie zaowocują. Zrób to najlepiej pod koniec sezonu, gdy owocowanie się skończy. Nie uszkodzisz wtedy przypadkowo innych pędów, na których znajdują się owoce. Przycinanie warto przeprowadzać tuż przy ziemi.
Tiktoker @stalewiak w jednym z nagrań poruszył temat prawidłowej pielęgnacji czarnej porzeczki. Przyznał, że uprawa krzewów nie jest trudna, jednak na dwie rzeczy należy zwrócić szczególną uwagę. Mężczyzna doradził, by regularnie je podlewać, zwłaszcza w czasie suszy. Bez podlewania owoce będą nieliczne i niewielkie. Zwrócił też uwagę na dobór odpowiedniej ziemi pod porzeczki — im lepsza klasa, tym obfitsze zbiory.