Czy pomidory czekoladowe można uprawiać w ogródku? Przestrzegaj 4 zasad. Latem zbierzesz obfite plony

Pomidory czekoladowe, inaczej nazywane kumato, to niezwykła odmiana pomidorów. Zachwycają nie tylko oryginalnym wyglądem, ale należą także do najsłodszego gatunku tych warzyw. Czy można je uprawiać w polskich warunkach? Co warto o nich wiedzieć?

Pomidory to jedne z najchętniej spożywanych warzyw przez Polaków. Wiele z nas uprawia je we własnym ogródku. Najpopularniejsze odmiany pomidorów to malinowe, Bawole Serce, śliwkowe i koktajlowe. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, a jednym z najoryginalniejszych są pomidory czekoladowe. Czym różni się ich uprawa? Podpowiadamy, jak hodować je na działce i skąd się wzięły.

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Jak powstał pomidor czekoladowy? Wyhodował go hiszpański rolnik 

Pomidory czekoladowe ważą od 80 do 120 gramów. Charakteryzują się ciemną skórką, a także zaskakującym słodkim smakiem. Historia tej niezwykłej odmiany pomidorów sięga lat 70. w Hiszpanii, kiedy Luis Ortega, syn właściciela gospodarstwa rolnego w Andaluzji, dokonał przełomowego na tamte czasy odkrycia. Zaobserwował, że jeśli pomidory nie otrzymują wystarczającej ilości wody, zaczynają ciemnieć, a ich smak jest znacznie słodszy. Z czasem udało mu się wyhodować odmianę pomidorów, które dziś nazywamy pomidorami czekoladowymi. Ciemny kolor warzywa jest uzależniony od obecności antocyjanów. Pomidory kumato zawierają wiele witamin, minerałów i są świetnym źródłem potasu. Czy można je hodować w polskich warunkach?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Uprawa pomidorów czekoladowych. Przestrzegaj tych zasad, a plony będą obfite

Pomidory kumato uprawia się w taki sam sposób jak inne odmiany tych warzyw. Z powodzeniem można je hodować w polskich warunkach zarówno w gruncie, w szklarni, jak i na balkonach. Aby pięknie wyrosły, należ przestrzegać kilku podstawowych zasad, a będziemy cieszyć się dorodnymi owocami naszej pracy. Pamiętajmy, że pomidory najlepiej przenieść do gruntu, kiedy na zewnątrz będzie przynajmniej 15 stopni Celsjusza. Lubią słoneczne stanowiska i spulchnione gleby o lekko kwaśnym odczynie. Latem należy je obficie podlewać, gdyż są wrażliwe na suszę. Pomidory czekoladowe warto również podwiązywać do palików, aby mogły swobodnie rosnąć. Pierwsze owoce zbierzemy w okolicy połowy lipca.

Więcej o: