Więcej praktycznych porad znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Pokrzywa jest nie tylko popularnym chwastem (powszechnie nielubianym ze względu na poparzenia), ale ma też szereg właściwości wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Wyciąg z liści pokrzywy stosuje się do łagodzenia stanów zapalnych dróg moczowych, skąpomoczu, pomaga w leczeniu kamicy moczowej, artretyzmu, reumatyzmu i niektórych schorzeń skóry. Amatorzy ogrodnictwa wiedzą, że pokrzywa ma jeszcze jedno praktyczne zastosowanie.
Pokrzywa jest bogata w wiele cennych pierwiastków m.in. magnez, żelazo, azot, wapń i soli mineralnych. Tym sposobem jest też doskonałym nawozem o mało wdzięcznej nazwie: gnojówka. Gnojówka z pokrzywy sprawia, że rośliny ogrodowe dają bardziej obfite plony i rzadko zapadają na choroby. Szczególnie nawóz z pokrzywy lubią warzywa (ogórki, bakłażany, pomidory, kapusta, ziemniaki, jarmuż), iglaki, krzewy owocowe (np. truskawki) i rośliny kwitnące (pelargonie, róże).
Żeby przygotować gnojówkę z pokrzywy potrzeba 1 kg liści tej rośliny (najlepiej młodych), zalać je wodą (10 litrów) i odstawić w zacienione miejsce, najlepiej w plastikowym naczyniu. Dobrze jest je postawić z dala od domu ze względu na bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach, jaki będzie wydzielać. Liście pokrzywy będą fermentować przez dwa tygodnie, w tym czasie mieszankę należy codziennie mieszać. Gotowa gnojówka jest bardzo skoncentrowanym nawozem, dlatego przed użyciem należy ją rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:10. Jak widać, w prosty sposób można zrobić bardzo duże ilości skutecznego nawozu, nie wydając przy tym nawet złotówki.