Jeśli chcesz skutecznie rozprawić się z brudem, który osadził się na ruszczcie piekarnika, koniecznie sięgnij po domowe środki czystości. Specyfiki do przypaleń zwykle bywają kosztowne, a do tego ich intensywny chemiczny zapach może nie każdemu przypaść do gustu. Jak więc doczyścić nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia z rusztu? Wystarczy kilka składników.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że ruszt piekarnika można skutecznie wyczyścić, korzystając z worka na śmieci. Choć pomysł może zaskakiwać, sprawdza się naprawdę nieźle. Co będzie ci potrzebne? Poza workiem na śmieci należy sięgnąć po kapsułkę do zmywarki oraz sodę oczyszczoną. Kapsułkę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, a następnie do daj do niej sodę, by uzyskać gęstą pastę. Zaaplikuj ją dokładnie na ruszt piekarnika i umieść go w worku na śmieci. Szczelnie go zamknij, pozostawiając na całą noc. Rano wystarczy przetrzeć ruszt mokrą ściereczką i spłukać resztki pasty.
Trik z workiem cię nie przekonuje? Istnieją inne domowe sposoby, które od lat stosowane są podczas sprzątania przez nasze mamy i babcie. Skuteczną metodą, która zaoszczędzi nam szorowania, a do tego pomoże również umyć piekarnik, jest wykorzystanie cytryn. Do naczynia żaroodpornego wlej wodę i umieść kilka cytryn pokrojonych w plasterki. Piekarnik nagrzej do dwustu stopni Celsjusza, a następnie włóż do niego naczynie żaroodporne. Po piętnastu minutach wyłącz urządzenie i poczekaj, aż nieco przestygnie, by się nie poparzyć. Gdy przyjdzie czas, wystarczy przetrzeć ruszt oraz zakamarki piekarnika ściereczką z mikrofibry. Brud i tłuszcz zostanie usunięty w mieniu oka.
Do codziennego mycia niewielkich zabrudzeń warto wykorzystać domowy płyn czyszczący. Wyczyścisz nim ruszt oraz sam piekarnik, a do tego użyjesz podczas sprzątania innych powierzchni. Wystarczy, że połączysz ocet spirytusowy z wodą w proporcjach 1:1, a następnie dodasz kilka kropki płynu do mycia naczyń. Gotową mieszankę przelej do butelki z atomizerem. Uniwersalny płyn czyszczący gotowy.