Sosna kwitnie w połowie maja, co nietrudno zauważyć. Żółty pył osadza się nie tylko na samochodach, ale i na oknach, czy parapetach. To najlepszy czas na zbiór szyszek, z których przygotujemy zdrowy sosnowy syrop. Jak go przygotować?
Drzewo sosnowe powszechnie występuje nie tylko w polskich lasach, ale także na terenach miejskich. Sosna jest niezwykle zdrowa, a oprócz wykorzystywania szyszek, prozdrowotne działanie mają także igły, żywica, czy kora. Szyszki na syrop zbieramy, kiedy są zielone. Pamiętajmy, że aby je zebrać, najlepiej udać się na tereny leśne lub pozamiejskie, gdzie nie będzie spalin, czy resztek oprysków z pól uprawnych. Nie należy zbierać suchych, czy uszkodzonych szyszek. Powinny one być pełne żywicy i soczyste.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Lasy Państwowe udostępniły post na Facebooku, w którym podają prosty przepis na przygotowanie syropu sosnowego. Jeśli nie zdążyliśmy zrobić syropu z pędów, nic straconego. Możemy wykorzystać młode szyszki. Wystarczy pokroić je w plastry, umieścić w słoiku i zasypać cukrem w proporcji 1:1. Słoiki umieszczamy w nasłonecznionym miejscu i codziennie wstrząsamy, a gdy cukier się rozpuści, przecedzamy płyn przez gazę. Gotowy syrop przelewamy do butelek lub słoiczków.
Syrop możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Można go spożywać samodzielnie jako środek wspomagający walkę z przeziębieniem, a także jako dodatek do herbaty, czy przygotować z niego nalewkę. Jak informują Lasy Państwowe, syrop zalecany jest przy kłopotach z gardłem. Sprawdzi się też w przypadku przeziębienia.