Truskawki możemy spożywać pod wieloma postaciami — same, w koktajlach, owocowych sałatkach, ciastach, drożdżówkach lub w formie przekąski z dodatkiem śmietany oraz cukru. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Choć zazwyczaj zjadamy sam owoc, okazuje się, że także szypułki warto włączyć do swojej diety. Dlaczego?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sięgając po truskawki, zazwyczaj wykorzystujemy sam owoc, zaś szypułki traktujemy jako odpad, który ląduje w koszu. O tym, że to błąd, przekonuje brytyjska dietetyczka oraz absolwentka University of Surrey, Lily Soutter. Według przeprowadzonych przez nią badań do diety warto włączyć nie tylko czerwoną, ale także zieloną część truskawek. - Mniej znany jest fakt, że szypułki także zawierają przeciwutleniacze — powiedziała cytowana przez leicestermercury.co.uk. Oznacza to, że chronią przed działaniem wolnych rodników, czyli m.in. spowalniają procesy starzenia się, pozytywnie wpływają na kondycję skóry oraz odporność organizmu. Warto mieć jednak na uwadze, że dotyczy to głównie świeżych listków, gdyż te starsze, uschnięte, mają mniej wartości odżywczych.
Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Jak zaznacza specjalistka, już 80 gramów samych owoców (ok. 8 sztuk) dostarcza organizmowi tyle witaminy C, że spokojnie wypełniają jej dzienne zapotrzebowanie. Jak je spożywać, kiedy chcemy włączyć do diety także szypułki? W najprostszej wersji wystarczy, że będziesz jadła je w całości na surowo.
Szypułki możesz wykorzystywać do robienia koktajli. W przypadku truskawkowego napoju po prostu zmiksuj całe owoce, bez ich wcześniejszego obierania. Sprawdzą się także jako dodatek do koktajli warzywnych oraz sałatek. Nie zmienią ich smaku, za to wzbogacą je o całą masę drogocennych przeciwutleniaczy. Wraz z odkrojonymi końcówkami owoców użyj ich do zrobienia domowej lemoniady. Oprócz tego z szypułek możesz robić aromatyczny napar i pić go w formie herbatki. Warto zebrać i zamrozić jak najmłodsze listki. Dzięki temu będziesz mogła sięgać po nie przez cały rok, a nie tylko w sezonie.