Savoir-vivre to nie tylko zbiór zasad, jakich należy przestrzegać. To również normy, które mają na celu sprawienie, aby nasi goście czuli się dobrze i swobodnie w naszym towarzystwie. Należy brać pod uwagę nie tylko osoby, które zaprosiliśmy na imprezę, ale także komfort sąsiadów. Podpowiadamy, jak zachowywać się podczas grilla i czego powinniśmy unikać.
Zanim odpalimy grilla i urządzimy imprezę, wypadałoby zapytać gości, czy ktoś z nich jest weganinem lub wegetarianinem, aby uniknąć wpadki. Następnie należałoby powiadomić o imprezie sąsiadów, którzy przecież będą słyszeć rozmowy i hałas związany z przyjęciem gości, a do ich domów i mieszkań będzie dolatywał aromatyczny zapach pieczonego mięsa. W przypadku mniejszych spotkań nie ma takiej potrzeby, ale dobre wychowanie nakazuje, aby powiadomić sąsiadów, jeśli planujemy zaprosić większą ilość gości. Zanim jednak się zjawią, grill powinien być już rozpalony, aby nie robić tego w ich obecności. Warto zadbać o odpowiednią zastawę, serwetki, a także popielniczkę dla osób palących.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli jesteśmy na grillu gośćmi, pamiętajmy, że nie powinniśmy odbierać gospodarzowi jego funkcji. To on powinien nalewać trunki, czy przewracać mięsa. Kiedy wybieramy się na garden party, warto także wziąć ze sobą jakiś prezent. Nie wypada przychodzić do kogoś z pustymi rękami, więc może to być sałatka lub butelka jakiegoś trunku. Nie należy również krytykować potraw.