Podczas gdy wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez porządnego, sycącego śniadania, inni w pośpiechu zadowalają się kilkoma łykami gorącej, aromatycznej kawy. Czy picie jej na czczo jest bezpieczne? Jaki wpływ na zdrowie mają nasze poranne rytuały, oraz z których lepiej zrezygnować?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na przestrzeni lat wokół kawy i jej wpływu na zdrowie pojawiło się wiele mitów i niedopowiedzeń. Spośród nich najczęściej powtarzany dotyczy picia jej na czczo. Według niektórych może to prowadzić do podrażnienia żołądka, a nawet wrzodów, gdyż napój stymuluje wydzielanie kwasu solnego. Czy to prawda? - Rzeczywiście tak jest, ale nie w dużym stopniu — uspokaja w rozmowie z "Dzień dobry TVN" dietetyczka kliniczna, Marta Jachym. Ekspertka zaznacza jednak, że problem może występować u osób, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Z kolei pozostali, którzy regularnie piją kawę, są na nią mniej wrażliwi, więc nie powinni cierpieć na żadne dolegliwości z tym związanymi. - Większości osób zdrowych kawa pita na czczo niekoniecznie szkodzi — przyznaje dietetyczka.
Według licznych badań picie kawy w ilości do 3-4 filiżanek dziennie (ok. 300-400 mg kofeiny, najlepiej bez dodatków) korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Mimo to co jakiś czas pojawiają się głosy, że spożywana na czczo może nam szkodzić. Zwolennicy tej teorii często opierają się na odkryciu, że napój pobudza produkcję kwasu solnego w żołądku, co według nich może niekorzystnie wpływać na jego funkcjonowanie oraz prowadzić do zgagi, niestrawności i wrzodów. Czy jest tak w rzeczywistości?
Badacze z serwisu "Healthline" postanowili sprawdzić tę zależność. Co się okazało? - Jednak badania nie wykazały silnego związku między kawą a problemami trawiennymi. Niezależnie od tego, czy pijesz ją na pusty żołądek, czy nie — uspokajają cytowani na portalu zdrowie.gazeta.pl. Nie oznacza to oczywiście, że kawa nikomu nie szkodzi. Niewielka grupa osób może cierpieć na nadwrażliwość, jednak będzie ono występowało niezależnie od tego, czy napój zostanie wypity na czczo, czy po śniadaniu. Najważniejsze to obserwować swój organizm, by wiedzieć, jak reaguje na konkretne produkty.