Ogórki gruntowe są pysznymi i zdrowymi warzywami, które wykorzystujemy do przygotowywania dań zwłaszcza w letnie dni. Sprawdzą się w wielu sałatkach, a najpopularniejszą z nich jest mizeria. Samodzielna uprawa ogórków może wydawać się skomplikowana, dlatego warto dowiedzieć się, jak i kiedy je sadzić, siać i pielęgnować. Dzięki prostym metodom wyrosną duże i zachwycą niejednego fana ogrodnictwa.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Roślina jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego gotową rozsadę warto przenieść do gruntu na przełomie maja i czerwca. Jeśli chcesz cieszyć się ogórkami jeszcze w tym roku, to ostatni termin, by się za to zabrać. Zaleca się, by rośliny rosły na terenie o lekkim nachyleniu na południe lub południowy zachód. Warto, by graniczyły z drzewami, które ochronią je przed wiatrem. Ziemia pod ogórki powinna być przepuszczalna i próchniczna.
Mniej więcej do połowy czerwca możesz też posiać nasiona do ziemi. Jak to zrobić? Wykop dołki o głębokości do 2 cm i w odstępach 12-15 cm. Do każdego z nich wsyp po 3 nasionka. Ogórki gruntowe potrzebują sporo ciepła, dlatego do ich uprawy warto wybrać dobrze nasłonecznione miejsce. Istotna jest również prawidłowa pielęgnacja rośliny. Na wzrost ogórków dobrze wpłynie regularne nawożenie domowym nawozem ze skórek banana i skorupek jajek. Skórki należy zalać wodą i odstawić na dwa tygodnie, a po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:4 podlewać ogórki. Skorupki natomiast wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na tydzień i podlewać roślinę.
Oprócz pielęgnacji i metody sadzenia i siania ogórków istotne znaczenie ma również sąsiedztwo, w którym się rozwijają. Tiktoker @marcinciekawski w jednym z nagrań poinformował zainteresowanych obserwatorów, co będzie dla nich dobre.
Warto posadzić ogórki obok warzyw strączkowych i czosnku. Korzystne efekty przyniesie też bliska obecność buraków, kopru, pietruszki, marchwi i warzyw kapustnych. Pod wideo komentujący potwierdzili zalecenia tiktokera, a niektórzy pochwalili się, co sami posadzili obok ogórków.
Strączkowe warzywa, burak, koper, kapustę — wiadomo.
Czosnek.
Ja mam pora i fasolkę.