Wyciągnij z szafki kuchennej i podpal. Pozbędziesz się komarów co do jednego

Weekend, ciepełko, grill, spotkanie ze znajomymi. Czujecie ten klimat? Wszystko byłoby idealnie, gdyby nie te nieszczęsne komary. To prawdziwa zmora podczas letnich wieczorów. Można walczyć z nimi różnymi środkami. Można też wykorzystać coś, co mamy w kuchni.

Podpalane spiralki, lepy, spraye czy elektroniczne cuda to najczęstsze sposoby radzenia sobie z komarami. Mają jednak swoje minusy. Zdecydowana większość z nich ma bardzo intensywny zapach. Są drażniące dla skóry (która się po nich klei), oczu i układu oddechowego, a przy tym nieekologiczne. No i musimy wydać na nie pieniądze - czasem naprawdę sporo pieniędzy. 

Zobacz wideo Wakacyjna pierwsza pomoc, czyli jak przykleić plaster, złagodzić oparzenia i ukąszenia owadów

Środki na komary niemiłosiernie cuchną? Nie ten!

A co, jeśli powiemy wam, że doskonały środek na komary znajdziecie we własnym domu? I to całkiem za darmo! W dodatku jest nietoksyczny, ekologiczny i wspaniale pachnie. Wystarczy, że udacie się do kuchni i złapiecie za jeden produkt. Do tego przyda się jeszcze folia aluminiowa i zapalniczka. Tak, będzie ogień. A w zasadzie tylko trochę dymu.

Komary bardzo nie lubią intensywnych zapachów, dlatego dobrze działają na nie chemiczne spraye. Jeśli nie chcemy używać tych specyfików, możemy wykorzystać produkt o zdecydowanym, ale naprawdę przyjemnym zapachu. W tym celu świetnie sprawdzi się kawa. Mogą to być zmielone ziarna lub - nawet lepiej - fusy, bo wykorzystamy jeszcze coś, co normalnie byśmy wyrzucili do kosza.

Wystarczy nasypać trochę kawy do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Można je dodatkowo zabezpieczyć kawałkiem folii aluminiowej. Następnie podpalamy zapalniczką i odstawiamy w pobliżu. Dym pachnący kawą skutecznie odstraszy komary.

Odstraszy też pszczoły i osy

Co więcej, palona kawa zadziała również na osy i pszczoły. Te drugie - jak wiadomo - są bardzo pożyteczne, jednak większość osób woli, by nie kręciły się w pobliżu. W tym wypadku kawa zadziała doskonale, bo nie stanowi zagrożenia dla pszczół, a jedynie je odstraszy.

Więcej o: