W większości domów chleb najczęściej przechowuje się w chlebaku. Może być on metalowy, drewniany albo plastikowy, lecz czy na pewno jest to najlepszy sposób, aby pieczywo zachowało świeżość? Ekspertka zwraca uwagę na pewien błąd, który popełnia wielu z nas.
Już niedługo Polskę opanują upały, które dla większości osób są dotkliwe i trudne do zniesienia. Niestety wysokie temperatury sprzyjają także psuciu się żywności, między innymi chleba. Ekspertka ds. żywienia Birgit Brendel zauważa, że wielu z nas przechowuje pieczywo w foliowych torebkach, w których przynieśliśmy je ze sklepu. To błąd, ponieważ w foliówce nie ma przepływu powietrza, a na pieczywie z czasem osadza się wilgoć, która nie ma ujścia i prowadzi do pleśnienia. Jak więc przechowywać chleb, aby dłużej był świeży? Zdaniem ekspertki najlepiej trzymać go w ceramicznych chlebakach w chłodnym miejscu.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby uniknąć szybkiego czerstwienia i psucia się chleba, warto kupować pieczywo wykonane z naturalnych składników, gdyż to właśnie chemiczne dodatki przyspieszają pleśnienie. Najdłużej świeżość zachowają wyroby z mąki żytniej na zakwasie. Białe pieczywo przygotowane na drożdżach wysycha szybciej. Chleb można również mrozić, szczególnie gdy jesteśmy pewne, że nie zdołamy zjeść całego i istnieje prawdopodobieństwo jego zepsucia. Wystarczy podzielić bochenek i odpowiednią część wrzucić do zamrażarki. Pamiętajmy jednak, że zamrożone pieczywo jest zdatne do spożycia przez około 3 miesiące i nie jest prawdą, że w niskiej temperaturze produkty nie ulegają zepsuciu.