Ogórki gruntowe najczęściej wysiewa się na rozsady. Nie jest to jednak jedyny sposób na uprawę tego warzywa. Możesz je siać bezpośrednio do odpowiednio przygotowanych grządek, w każdym dołku o głębokości ok. 2 cm umieszczając 2-3 nasiona. Ważne jest jednak dopilnowanie właściwego terminu.
Więcej porad ogrodowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki na rozsady sieje się zwykle w drugiej połowie kwietnia, rozsady przenosząc do ogrodów na przełomie maja i czerwca. Jest też dobra wiadomość dla osób, które przegapiły termin. Warzywa bezpośrednio do gruntu można siać od połowy maja do połowy czerwca. To już ostatni dzwonek, jeśli chcesz cieszyć się własnoręcznie wyhodowanymi ogórkami. W ostatnich dniach czerwca do gruntu wysiej nasiona wcześniej podkiełkowane. Jak przyspieszyć kiełkowanie ogórków?
Sadzonki potrzebują sporo substancji odżywczych, by wytworzyć dorodne i soczyste owoce. To dlatego ważne jest odpowiednie i regularne dostarczanie roślinie nawozów, ale też zadbanie o odpowiednie podłoże. Warto sięgnąć po naturalne sposoby, dzięki którym ogórki gruntowe będą rosły jak szalone. Najprostszy nawóz do ogórków przygotujesz z dwóch składników, które zapewne znajdziesz w swojej szafce z przyprawami. Mowa o kurkumie i sodzie oczyszczonej. Jak przygotować tę miksturę?
Po tym czasie rozcieńcz mieszankę 3 litrami odstanej wody i podlej sadzonki. Nawóz z kurkumy i sody wzmocni korzenie ogórków, uchroni je też przed chorobami grzybowymi czy szkodnikami. Zabieg powtarzaj raz na dwa tygodnie. Pielęgnacje możesz uzupełnić niezawodnym nawozem z drożdży. Wystarczy, że kostkę (100 g) świeżych drożdży rozpuścisz dokładnie w 10 litrach ciepłej, ale nie gorącej wody, a następnie odstawisz miksturę na co najmniej godzinę. Po tym czasie podlej sadzonki. Nawóz z drożdży również stosuj raz na dwa tygodnie.