Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Truskawki sadzi się od wczesnej wiosny do jesieni. Najczęściej robi się to w lipcu oraz sierpniu. Roślina najlepiej czuje się w słonecznych miejscach i w przepuszczalnej, spulchnionej glebie o lekko kwaśnym odczynie. Jeśli posadzisz je w cieniu, owoce będą małe i kwaśne. Raz posadzone truskawki będą wypuszczać owoce przez 4 lata. Bez problemu możesz je też zasadzić w doniczce albo w skrzynce na balkonie.
Truskawki do doniczek najlepiej sadzić w połowie sierpnia. Wtedy zdążą dobrze się ukorzenić, a ty za rok zobaczysz obfite plony. W ziemi rośliny powinno się sadzić w rozstawie 35 cm. Im większa odległość, tym wygodniej będzie ci później zbierać owoce. Dzień przed sadzeniem podlej grządki i wykop dołek dla każdej sadzonki. Gdy przystąpisz już do sadzenia, pamiętaj, żeby korzenie były wyprostowane. Tuż nad nimi znajduje się pąk. Roślina powinna być posadzona na tyle głęboko, żeby pąk rósł nad powierzchnią ziemi. Zwróć na to uwagę, bo w przypadku zbyt głębokiego lub zbyt płytkiego zasadzenia truskawka zacznie gnić albo usychać. Na koniec ugnieć glebę wokół sadzonki i wyściółkuj za pomocą słomy albo czarnej folii.
Sezon na truskawki trwa dosyć krótko, bo od maja do końca lipca. Właśnie dlatego często robi się z nich różne przetwory, żeby dłużej cieszyć się ich smakiem. Dobrym sposobem jest także mrożenie owoców. Zamrożenie truskawek jest bardzo proste i poradzi sobie z tym każdy. Umyj je pod zimną wodą i pozostaw do wyschnięcia w durszlaku. Usuń szypułki. Pamiętaj, aby robić to już po umyciu owoców. W innym przypadku woda dostanie się do ich wnętrza i stracą jędrność. Suche truskawki najpierw ułóż na tacce i włóż do zamrażarki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij tackę i dopiero wtedy przełóż owoce do pojemniczków albo specjalnych woreczków do mrożenia. Temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18 st. C.