Przepis na chrupiące gofry? Dodaj do ciasta jeden składnik. Będą lepsze niż z budki nad morzem

Jak przygotować chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku gofry? Zrób je z tego przepisu, a rodzina będzie błagać o dokładkę. Nie dość, że będą smakować obłędnie, to jeszcze przeznaczysz na nie o wiele mniej pieniędzy niż na gofra z budki nad morzem. W czym tkwi sekret? Zwróć uwagę na jeden składnik.

Lato wielu z nas kojarzy się z zapachem gofrów nad morzem. Popularny wypiek możemy też przygotować samodzielnie w domu, jednak zdarza się, że w smaku odbiega tym, które możemy znaleźć na wakacjach. Na szczęście może się to zmienić. Okazuje się, że sekret pysznych, chrupiących z wierzchu i lekkich jak chmurka w środku gofrów tkwi w zaledwie jednym składniku. Sprawdź, co dodać do masy, by wypiek rozpływał się w ustach. Będzie nie tylko smaczny, ale i o wiele tańszy niż nad Bałtykiem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Przepis na gofry. Rozpłyną się w ustach i każdy spyta o przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej;
  • 2 białka jajka;
  • 1 żółtko jajka;
  • 1 szklanka wody gazowanej;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 łyżki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1,5-2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka z cukrem na sztywną masę.
  2. Zmieszaj wodę gazowaną z mlekiem, a do mąki dodaj proszek do pieczenia.
  3. Połącz w misce mleko, wodę, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Dodaj masło klarowane, ubite białka, żółtko i wymieszaj masę łyżką. Masło klarowane w masie na gofry poprawia ich chrupkość i smak, oraz sprawia, że mniej przywierają do gofrownicy.
  5. Smaż gofry na rozgrzanej gofrownicy, a od czasu do czasu smaruj powierzchnię urządzenia pędzlem namoczonym w oleju.
  6. Podawaj z ulubionymi słodkimi dodatkami — bitą śmietaną, owocami sezonowymi i słodkimi sosami.

Jak zrobić gofry wytrawne?

Oprócz gofrów na słodko możesz też przygotować wersję wytrawną. Takie przepisy cieszą się coraz większą popularnością, a nie każdy przecież ma obowiązek lubić to co słodkie. Jak przygotować gofry z cukinią?

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii;
  • 1 jajko;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • sól i pieprz;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce na małych oczkach.
  2. Dodaj do masy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Prawidłowa konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe.
  3. Piecz na nasmarowanej olejem gofrownicy przez 7-10 minut.
Więcej o: