Lato wielu z nas kojarzy się z zapachem gofrów nad morzem. Popularny wypiek możemy też przygotować samodzielnie w domu, jednak zdarza się, że w smaku odbiega tym, które możemy znaleźć na wakacjach. Na szczęście może się to zmienić. Okazuje się, że sekret pysznych, chrupiących z wierzchu i lekkich jak chmurka w środku gofrów tkwi w zaledwie jednym składniku. Sprawdź, co dodać do masy, by wypiek rozpływał się w ustach. Będzie nie tylko smaczny, ale i o wiele tańszy niż nad Bałtykiem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Przepis na gofry. Rozpłyną się w ustach i każdy spyta o przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej;
- 2 białka jajka;
- 1 żółtko jajka;
- 1 szklanka wody gazowanej;
- 1 szklanka mleka;
- 3 łyżki masła klarowanego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1,5-2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka z cukrem na sztywną masę.
- Zmieszaj wodę gazowaną z mlekiem, a do mąki dodaj proszek do pieczenia.
- Połącz w misce mleko, wodę, mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj masło klarowane, ubite białka, żółtko i wymieszaj masę łyżką. Masło klarowane w masie na gofry poprawia ich chrupkość i smak, oraz sprawia, że mniej przywierają do gofrownicy.
- Smaż gofry na rozgrzanej gofrownicy, a od czasu do czasu smaruj powierzchnię urządzenia pędzlem namoczonym w oleju.
- Podawaj z ulubionymi słodkimi dodatkami — bitą śmietaną, owocami sezonowymi i słodkimi sosami.
Jak zrobić gofry wytrawne?
Oprócz gofrów na słodko możesz też przygotować wersję wytrawną. Takie przepisy cieszą się coraz większą popularnością, a nie każdy przecież ma obowiązek lubić to co słodkie. Jak przygotować gofry z cukinią?
Składniki:
- 0,5 kg cukinii;
- 1 jajko;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- sól i pieprz;
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce na małych oczkach.
- Dodaj do masy jajko, przyprawy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Prawidłowa konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe.
- Piecz na nasmarowanej olejem gofrownicy przez 7-10 minut.