Piwonie występują w wielu kolorach od białego po czerwień i żółć. Pochodzą z Japonii i Chin, ale świetnie zaadaptowały się do polskich warunków. Jak uprawiać piwonie w ogrodzie? Przestrzegaj jednej zasady, a będą bujnie i obficie kwitły.
Wyróżniamy około 35 gatunków piwonii, ale najpopularniejsza w naszym ogrodzie jest piwonia chińska, którą potocznie nazywa się "różą bez kolców". Jest byliną i osiąga wysokość do 100 cm. Charakteryzuje się soczyście zielonymi liśćmi i kulistymi pąkami, z których kwitną kwiaty przypominające wyglądem róże. Kwitnie w maju lub w czerwcu, a jej uprawa nie jest skomplikowana. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, osłoniętych od wiatru i przeciągów, na glebie żyznej i próchniczej. Jest odporna na mróz. Wymaga dość wilgotnego podłoża, więc w okresie upałów należy ją regularnie podlewać. Należy pamiętać, że jest wrażliwa na przesadzanie, a idealnym terminem na zmianę miejsca dla piwonii jest okres od połowy sierpnia do połowy września.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Bardzo ważnym zabiegiem w pielęgnacji piwonii jest ich przycinanie. Dzięki temu zabiegowi odmłodzimy roślinę, poprawimy kwitnienie i sprawimy, że wypuści nowe pędy i będzie lepiej wzrastać. Jak przycinać piwonie? Należy pamiętać o ważnej zasadzie, a piwonia będzie rosła pięknie i wypuści nowe kwiaty. Otóż pędy rośliny przycinamy na wysokości 1/3 ich długości i nie mniej niż 5 centymetrów od pąków. Pamiętajmy także, aby nie wykonywać cięcia w okresie wegetacji, ponieważ osłabimy roślinę i uniemożliwimy jej rozwój.