Jak i kiedy przycinać czereśnie? Trzymaj się jednej zasady. Gałęzie będą uginać się od owoców

Czereśnie to jedne z najbardziej lubianych owoców sezonowych. Dzięki prawidłowemu i regularnemu przycinaniu drzewo zdrowo rośnie i wypuszcza plony. Kiedy przycinać czereśnie, żeby cieszyć się obfitymi zbiorami?

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Regularne przycinanie czereśni to gwarancja uzyskania obfitych plonów. Jeśli nie będziesz tego robić, korona za bardzo się zagęści, a drzewo wypuści mniej owoców i będzie narażone na choroby. Powinno się przycinać roślinę w taki sposób, aby osiągnęła wysokość i szerokość maksymalnie 4 m. Dzięki temu uzyskamy odpowiednią koronę, zapewnimy dostęp światła i w efekcie pobudzimy drzewo do owocowania.

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Kiedy przycinać czereśnie? Powinno się to robić co roku

Najlepszym terminem na cięcie czereśni jest lato, po zakończeniu zbioru owoców. Zazwyczaj jest to koniec lipca albo pierwsza połowa sierpnia. Cięcie powinno się wykonywać w ciepłe, słoneczne dni. Podczas deszczu drzewo łatwo może zostać zainfekowane chorobą grzybiczą. Do przycięcia czereśni przygotuj sekator. Pędy i gałęzie tnij lekko na ukos, 1 cm powyżej pąka lub rozgałęzienia. Co roku powinno się korygować rozpiętość korony. Jeśli w jej wnętrzu znajduje się dużo gałązek, które się przecinają i nawzajem sobie przeszkadzają, trzeba je przerzedzić. W innym przypadku drzewo nie będzie wypuszczać owoconośnych pędów.

W jaki sposób ciąć czereśnie? Szybko zobaczysz nowe pędy

Pierwszym sposobem na cięcie czereśni jest formowanie korony z jedną silną gałęzią (przewodnikiem) i wyrastającymi na boki znacznie cieńszymi gałązkami. Pędy będą rosnąć wtedy ku górze, dlatego trzeba je kontrolować i przycinać w razie potrzeby. Skracamy przewodnik o połowę, a pozostałe pędy skracamy o 1/3 długości. W ten sposób uzyskamy smukłą koronę drzewa, która będzie zajmować mało miejsca. Sadzonkę nierozgałęzioną (posiadającą jeden pęd) przycinamy 80 cm nad ziemią.

Więcej o: