Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Regularne przycinanie czereśni to gwarancja uzyskania obfitych plonów. Jeśli nie będziesz tego robić, korona za bardzo się zagęści, a drzewo wypuści mniej owoców i będzie narażone na choroby. Powinno się przycinać roślinę w taki sposób, aby osiągnęła wysokość i szerokość maksymalnie 4 m. Dzięki temu uzyskamy odpowiednią koronę, zapewnimy dostęp światła i w efekcie pobudzimy drzewo do owocowania.
Najlepszym terminem na cięcie czereśni jest lato, po zakończeniu zbioru owoców. Zazwyczaj jest to koniec lipca albo pierwsza połowa sierpnia. Cięcie powinno się wykonywać w ciepłe, słoneczne dni. Podczas deszczu drzewo łatwo może zostać zainfekowane chorobą grzybiczą. Do przycięcia czereśni przygotuj sekator. Pędy i gałęzie tnij lekko na ukos, 1 cm powyżej pąka lub rozgałęzienia. Co roku powinno się korygować rozpiętość korony. Jeśli w jej wnętrzu znajduje się dużo gałązek, które się przecinają i nawzajem sobie przeszkadzają, trzeba je przerzedzić. W innym przypadku drzewo nie będzie wypuszczać owoconośnych pędów.
Pierwszym sposobem na cięcie czereśni jest formowanie korony z jedną silną gałęzią (przewodnikiem) i wyrastającymi na boki znacznie cieńszymi gałązkami. Pędy będą rosnąć wtedy ku górze, dlatego trzeba je kontrolować i przycinać w razie potrzeby. Skracamy przewodnik o połowę, a pozostałe pędy skracamy o 1/3 długości. W ten sposób uzyskamy smukłą koronę drzewa, która będzie zajmować mało miejsca. Sadzonkę nierozgałęzioną (posiadającą jeden pęd) przycinamy 80 cm nad ziemią.