Przypaliłaś patelnię? Nie musisz się obawiać. Szybko i łatwo usuniesz zabrudzenia, stosując sprawdzone domowe sposoby. Dzięki nim brud odpadnie z patelni lub garnka, a ty nawet nie będziesz musiała ich szorować, by znów wyglądały jak nowe. Co będzie ci potrzebne? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Podczas smażenia obiadu przypaliła ci się patelnia? Od razu sięgnij po kilka składników z kuchennej szafki, by szybko pozbyć się problemu. Dno patelni posyp solą oraz sodą oczyszczoną tak, by zakryć jej powierzchnię. Na wierzch dodaj kilka kropli płynu do mycia naczyń, a następnie przykryj całość chusteczką lub ręcznikiem papierowym. Na tak przygotowany okład wlej trochę octu spirytusowego, by materiał dobrze się namoczył. Pozostaw patelnię ze składnikami na 15 minut, a po tym czasie zbierz wszystkie składniki ręcznikiem papierowym, który był na wierzchu. Po przypaleniach i brudzie nie powinno już być śladu. Jeśli jednak nadal pozostały pewne zabrudzenia, powtórz zabieg do uzyskania zadowalającego efektu.
Przypaloną patelnię lub garnek uratujesz też, stosując kwasek cytrynowy. Większość z nas ma go w kuchni, więc wystarczy sięgnąć do jednej z szafek, by patelnia znów wyglądała jak nowa. Wlej do naczynia wodę, a następnie doprowadź do wrzenia. Wrzuć wtedy łyżkę kwasku cytrynowego i podgrzewaj całość przez kilka minut. Pozostaw patelnię z płynem do wystudzenia, a po tym czasie wylej jej zawartość do zlewu wraz z brudem, który odkleił się podczas całego procesu. Teraz wystarczy umyć patelnię jak zwykle i gotowe.