Jest ozdobą polskich gór i ogrodów. Nie każdy wie, że ta roślina jest silnie trująca

Tojad mocny ma silnie trujące właściwości. Mimo to wygląda pięknie, dlatego niektórzy decydują się na uprawę rośliny w ogrodzie. Sprawdź, jak uprawiać mordownik i jakie podjąć kroki, jeśli dojdzie do niebezpiecznego zatrucia.

Tojad mocny (Aconitum firmum, syn. Aconitum napellus), nazywany też mordownikiem jest jedną z najbardziej trujących roślin w Polsce, ponieważ zawiera między innymi alkaloid akonitynę. Ta wieloletnia roślina ma ciekawy wygląd, który w naturalnym środowisku ozdabia polskie góry. Niektórzy uprawiają ją też w ogrodach. Warto wiedzieć, że ze względu na właściwości kontakt z mordownikiem może doprowadzić do silnego zatrucia, a nawet śmierci. Jak uprawiać tojad mocny i udzielić pomocy osobie po zatruciu?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak dbać o pelargonie? Przepisy na domowe nawozy

Tojad mocny. Krwawnik mimo pięknego wyglądu jest niebezpieczny

Tojad mocny ma wiele nazw. Oprócz mordownika określa się go jeszcze jako pantofelki, omiag, trzewiczki Matki Boskiej, omiak i koniki. Roślina charakteryzuje się grubymi, owłosionymi łodygami, które sięgają nawet do 150 cm wysokości. Liście mają dłoniasty kształt. Od lipca i sierpnia roślina rozwija fioletowoniebieskie kwiaty, które mają kształt hełmów. Niektóre odmiany w ogrodach mogą mieć też kolor biały i różowy. Obecnie mordownik ze względu na trujące właściwości jest uprawiany jedynie w celach ozdobnych. Jeśli zdecydujesz się na tę roślinę w swoim ogrodzie, musisz mieć na uwadze zachowanie szczególnej ostrożności. Należy zaniechać działania, jeśli mamy małe dzieci — chwila nieuwagi może doprowadzić do zatrucia.

Jak uprawiać tojad mocny? Zwróć uwagę na ziemię i podlewanie

Tojad mocny najlepiej rozwija się w próchniczej i żyznej glebie. Stanowisko powinno być lekko zacienione, dzięki czemu obficie zakwitnie. Nie należy wystawiać rośliny na pełne słońce, ponieważ w suszy się nie rozwinie. W trosce o wygląd rośliny warto regularnie ją podlewać, jednak z umiarem. Nadmiar wody może doprowadzić do rozwinięcia chorób grzybowych. 

Co robić po zatruciu tojadem? Jak najszybciej podejmij działania

Trucizna tojadu wchłaniana jest przez skórę, dlatego roślin nie należy dotykać gołymi rękami. Pierwsze objawy zatrucia rozpoznasz po mrowieniu i stanach zapalnych skóry. Jeśli dojdzie do spożycia tojadu, w efekcie odczujemy swędzenie w ustach i całego ciała oraz ból łydek i dreszcze. Pojawi się też bladość skóry i zimne poty. Kolejnym objawem zatrucia jest światłowstręt, nudności, biegunka i wymioty. W przypadku silnego zatrucia może dojść do spowolnienia, a następnie zatrzymania akcji serca. Jeśli podejrzewasz zatrucie tojadem, jak najszybciej zadzwoń na pogotowie. Wywołaj u osoby poszkodowanej wymioty i schowaj je do foliowej torebki, po czym przekaż ratownikom do badania. Dzięki temu pomożesz w ustaleniu rodzaju spożytej toksyny i dalszego ratowania życia.

Więcej o: