Weź pastę do zębów i wymieszaj ze skorupkami jajek. Raz na zawsze rozwiążesz uciążliwy problem

Choć skorupki po jajkach najczęściej traktujemy jak odpad, okazuje się, że skrywają wiele praktycznych zastosowań. Z sukcesem wykorzystasz je zarówno w porządkach, jak i pielęgnacji roślin. Zrób niedrogi, domowy środek do czyszczenia oraz niezawodny nawóz. W jaki sposób?

Sprytne, domowe sposoby pozwalają zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Zamiast kupować drogie i profesjonalne produkty, możesz sięgnąć po sprawdzone przedmioty czy nawet odpadki, które skrywają więcej zastosowań, niż mogłoby się zdawać. Mowa nie tylko o popularnym duecie, jakim jest soda oczyszczona i ocet, ale także skorupkach po ugotowanych jajkach. Dlaczego lepiej ich nie wyrzucać?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wymieszaj z pastą i nanieś na fugi. Pozbędziesz się pleśni

Skorupki po jajkach mają właściwości wybielające oraz ścierne, dlatego wiele osób korzysta z nich w trakcie porządków w domu. Jeśli zmagasz się z pleśnią na fugach w łazience, do miseczki wyciśnij pastę do zębów i dorzuć zgniecioną skorupkę po jajku. Dokładnie wymieszaj, a następnie z pomocą szczoteczki wsmaruj w zabrudzenia. Zostaw na 10 minut i obficie spłucz. Po pleśni nie będzie śladu. Co więcej, jasne fugi odzyskają swój kolor. 

Skorupki po jajkach do domu. Czyste powierzchnie i pranie za grosze

To oczywiście niejedyne zastosowanie skorupek po jajkach. W jaki sposób jeszcze możesz je wykorzystać w domowych porządkach? 

  • Domowy środek do czyszczenia i odkamieniacz. Skorupki dokładnie oczyść, wysusz w piekarniku i zmiel. Do proszku dodaj sporo sody oczyszczonej. Bezpośrednio przed użyciem dodaj ocet. Środek nada się zarówno do odkamienienia armatury, jak i usunięcia przypaleń na naczyniach i w piekarniku.
  • Wybielacz do prania. Skorupki oczyść i zagotuj we wrzątku. Następnie odcedź, lekko zgnieć i przełóż do lnianego woreczka. Dorzucaj go do prania jasnych tkanin, by odzyskały swój kolor.
  • Ostrzenie blendera. Skorupki przemróź, a następnie wrzuć do blendera. Dodaj trochę wody i uruchom urządzenie na kilka sekund. Ostrza będą jak nowe. Na koniec dokładnie wyczyścić urządzenie.

Jak wykorzystać skorupki w ogrodzie? Niezawodny nawóz w kilka minut

Skorupki po jajkach z sukcesem wykorzystasz także w ogrodnictwie, gdyż zrobisz z nich skuteczny nawóz dla roślin. W łatwiejszej wersji wystarczy, że podlejesz je ostudzoną, niesoloną wodą po gotowaniu jajek. W trudniejszej — zalej skorupki wrzątkiem i odstaw na tydzień w ciepłym miejscu. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy się rozpuszczą, podlej mieszanką rośliny. Nawóz nadaje się do roślin zasadolubnych, jak np. ogórki, cukinia, sałata, winogrona, lawenda, bez czarny, oleandry, piwonie czy goździki.

Więcej o: