Sprytne, domowe sposoby pozwalają zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Zamiast kupować drogie i profesjonalne produkty, możesz sięgnąć po sprawdzone przedmioty czy nawet odpadki, które skrywają więcej zastosowań, niż mogłoby się zdawać. Mowa nie tylko o popularnym duecie, jakim jest soda oczyszczona i ocet, ale także skorupkach po ugotowanych jajkach. Dlaczego lepiej ich nie wyrzucać?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Skorupki po jajkach mają właściwości wybielające oraz ścierne, dlatego wiele osób korzysta z nich w trakcie porządków w domu. Jeśli zmagasz się z pleśnią na fugach w łazience, do miseczki wyciśnij pastę do zębów i dorzuć zgniecioną skorupkę po jajku. Dokładnie wymieszaj, a następnie z pomocą szczoteczki wsmaruj w zabrudzenia. Zostaw na 10 minut i obficie spłucz. Po pleśni nie będzie śladu. Co więcej, jasne fugi odzyskają swój kolor.
To oczywiście niejedyne zastosowanie skorupek po jajkach. W jaki sposób jeszcze możesz je wykorzystać w domowych porządkach?
Skorupki po jajkach z sukcesem wykorzystasz także w ogrodnictwie, gdyż zrobisz z nich skuteczny nawóz dla roślin. W łatwiejszej wersji wystarczy, że podlejesz je ostudzoną, niesoloną wodą po gotowaniu jajek. W trudniejszej — zalej skorupki wrzątkiem i odstaw na tydzień w ciepłym miejscu. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy się rozpuszczą, podlej mieszanką rośliny. Nawóz nadaje się do roślin zasadolubnych, jak np. ogórki, cukinia, sałata, winogrona, lawenda, bez czarny, oleandry, piwonie czy goździki.