Nigdy wcześniej nie dodawałam tego do sosu czosnkowego. Kilka kropli sprawia, że jest o niebo lepszy

Na przygotowanie sosu czosnkowego jest wiele przepisów. Jedni wolą bardziej kremową konsystencję, inni zaś przepadają za większą ilością czosnku. Nie każdy jednak wie, że dodanie jednego składnika znacznie poprawi smak gotowego sosu.

Używamy go do pizzy, ziemniaków, przekąsek, czy sałatek. Sos czosnkowy to dodatek uwielbiany przez wielu z nas. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, ale istnieje pewien sekretny składnik, dzięki któremu będzie jeszcze pyszniejszy. Co to takiego? Sprawdź, jak zrobić idealny sos czosnkowy.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Jak zrobić sos czosnkowy? Jeden sekretny składnik poprawi jego smak

Wiele osób nie wyobraża sobie pizzy lub frytek bez polania potrawy sosem czosnkowym. Jedni robią go z główek czosnku, inni zaś używają czosnku sproszkowanego. Każdy przepis jest dobry, jeśli nam smakuje, jednak nie każdy wie, że dodanie jednego składnika może całkowicie odmienić smak sosu. O czym mowa? O soku z cytryny. Do przygotowania idealnego sosu potrzebujemy:

  • 125 g jogurtu naturalnego,
  • 125 g majonezu,
  • 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli wolimy ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak),
  • szczyptę soli,
  • szczyptę czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • kilka kropel (około 10 g) świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Idealny sos czosnkowy. Podkręć smak sokiem z cytryny

Jeśli masz wszystkie składniki, pora przystąpić do przygotowywania sosu. Potrzebujesz naczynia — może to byś miska lub słoik. Najpierw rozdrobnij ząbki czosnku. Możesz przecisnąć go przez praskę lub użyć blendera. Wrzuć czosnek do pojemnika i dodaj jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj całość, a na koniec dodaj 10 g soku z cytryny. Cytryna poprawi smak sosu i nada mu lekkiej kwaskowatości, przez co będzie jeszcze pyszniejszy. Na koniec możesz dodać posiekany koperek. 

Więcej o: