Zbieram te odpady, zalewam wodą i podlewam papryki. Nigdy nie wyrastały tak dorodne i chrupiące

Uprawiasz paprykę w ogrodzie? To niezwykle smaczne i zdrowe warzywo, ale by dobrze rosło, warto zadbać o odpowiednie nawożenie. Zamiast kupować sklepowe specyfiki, wypróbuj domowy nawóz, który przygotujesz samodzielnie z kuchennych resztek.

Paprykę możemy jeść samą lub jako dodatek do potraw. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz potas, wapń, żelazo i miedź. Dostarcza organizmowi przeciwutleniacze i duże ilości luteiny, która ochrania wzrok. Najczęściej uprawiane odmiany papryki to czerwona, żółta i zielona. 

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Czym nawozić paprykę? Domowy nawóz przygotujesz z kuchennych odpadów

Warzywo to z powodzeniem możemy hodować w ogrodzie. Najlepiej rośnie na glebie żyznej i dobrze spulchnionej. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru, gdyż mocne podmuchy mogą uszkodzić młode pędy i liście. Aby papryka prawidłowo i zdrowo rosła, warto zadbać o jej nawożenie. Na szczęście nie musimy biec do sklepu ogrodniczego, aby wspomóc roślinę, ponieważ w tym celu świetnie sprawdzi się… kawa. Od jakiegoś czasu sama z powodzeniem stosuję ten trik.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jak przygotować nawóz z kawy? Jak widzimy na tiktokowym profilu Wypiekana, zamiast wyrzucać fusy, zalej je wodą, wymieszaj, a następnie podlej warzywa. Kawa wzbogaci glebę w składniki odżywcze, jak magnez, azot i fosfor, a także poprawi jej strukturę. Taki nawóz świetnie sprawdza się w przypadku roślin doniczkowych, kwiatów kwitnących i roślin uprawnych, jak papryka, pomidory, czy truskawki. 

Domowy nawóz do papryki. Przyda ci się cebula

Innym sposobem na nawożenie papryki jest zastosowanie odżywki z łupin z 4-5 cebul i 3 łyżek popiołu drzewnego. Wymieszaj oba składniki z litrem wody, zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5 minut. Następnie ostudź wywar, przelej do słoika i odstaw na 10 dni. Po upływie tego czasu codziennie podlewaj paprykę pięcioma łyżkami naparu. 

Więcej o: