Winogrona są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawierają wiele witamin, w tym A, C, K, E oraz z grupy B, minerałów i naturalnych antyoksydantów. Jakby tego było mało, są stosunkowo niskokaloryczne. Możesz jeść je na surowo, prosto z krzaczka, lub przyrządzić z nich pyszne kompoty, przetwory, soki oraz wina. Oprócz tego winorośl może stanowić piękną dekorację w ogrodzie oraz ochronę przed słońcem, gdyż niezwykle szybko i dekoracyjnie się rozrasta. Jak o nią zadbać?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Winorośl należy sadzić na wiosnę, gdy ostatnie przymrozki mamy za sobą. Dobrze rośnie na glebie lekkiej i próchnicznej o pH pomiędzy 6,5 a 7. Zdecydowanie nie poradzi sobie w miejscu, gdzie ziemia pozostaje zimna i bardzo mokra. Ponieważ lubi ciepło, zadbaj, by rosła w miejscu dobrze nasłonecznionym, lecz osłoniętym od wiatru.
Jeśli przespałaś wiosenny termin, kolejne sadzenie może odbyć się późną jesienią, na przełomie października i listopada. Nie zapomnij jednak o zabezpieczeniu krzewu przed zimnem. Warto wiedzieć także, że choć winorośl jest stosunkowo odporna na brak wody, w razie suszy dobrze ją podlewać.
Winorośl najlepiej nawozić trzy razy. Najpierw od razu na wiosnę, następnie około 2 tygodni przed kwitnięciem, a po raz ostatni już po zbiorach. Co istotne, skuteczny nawóz możesz zrobić sama. Potrzebujesz jedynie wody i świeżo skoszonej trawy. Umieść ją w wiadrze, tak by zajmowała 3/4 jego pojemności i zalej wodą. Następnie przykryj mieszankę ścierką i odstaw na dwa tygodnie. Nie zapomnij mieszać każdego dnia. Po tym czasie odcedź sam płyn, rozcieńcz z wodą i podlej krzewy. Nawóz jest nie tylko bogaty w witaminy i składniki mineralne, ale posiada pH w granicach 6,7, tak więc idealnie nadaje się do winorośli.