Gdy tylko spostrzeżesz, że liście twoich pomidorów zaczynają żółknąć, od razu zacznij działać. Może to być objaw, który potrafi zniszczyć całe uprawy w kilka dni. Jeśli chcesz temu zaradzić, przygotuj domowy oprysk. Co może być przyczyną żółknięcia i jak sobie z tym poradzić? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Najpopularniejszym powodem, przez który liście pomidorów zaczynają żółknąć, jest nieodpowiednie podlewanie krzaków. Gdy w robimy to zbyt obficie, możemy doprowadzić do tego, że roślina będzie bardziej podatna na choroby grzybowe. Podobny objaw możemy zauważyć, kiedy znacznie przesuszymy glebę. Jeśli jednak wiesz, że to nie podlewanie jest powodem, przez który liście rośliny żółkną, to znak, iż prawdopodobnie została zaatakowana przez chorobę grzybową, z którą trzeba walczyć od razu. Jeśli tego nie zrobisz, uprawy zmarnują się nawet w kilka dni.
Gdy powodem żółknięcia liści jest nieodpowiednie podlewanie pomidorów, zmień nawyki, a szybko zobaczysz poprawę. Jeśli twoje krzaki posadzone są w piaszczystej glebie, wymagają codziennego podlewania, a gdy znajdują się w gliniastej i ciężkiej, wystarczy nawadniać je co trzy dni. Pamiętaj jednak, żeby codziennie sprawdzać stan ziemi. Jeśli przeschnie, możesz nawodnić pomidory.
Jeśli jednak przyczyną żółknięcia liści jest atak choroby grzybowej, to musisz działać natychmiast. Przygotuj domowy oprysk z sody oczyszczonej, który może uratować twoje uprawy od zmarnowania. Łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki płynnego szarego mydła zmieszaj z litrem ciepłej wody. Gdy mieszanka ostygnie, przelej ją do opryskiwacza, by obficie nałożyć ją na liście zaatakowane chorobą grzybową. Preparat aplikuj wczesnym rankiem lub późnym popołudniem przez kilka dni.