Jak sprawdzić, czy czereśnie nie są robaczywe? Zwróć uwagę na 2 rzeczy. Od razu będziesz wiedzieć

Latem trwa sezon na pyszne i soczyste owoce, którymi możemy zajadać się prosto z drzewa czy krzaczka. Choć prym niewątpliwie wiodą truskawki, równie chętnie sięgamy po czereśnie. Jak sprawdzić, czy nie są robaczywe jeszcze przed zakupem?

Sezon na pyszne i soczyste czereśnie jest stosunkowo krótki, gdyż trwa zazwyczaj od czerwca do lipca. Nic dziwnego, że wiele osób stara się nimi nacieszyć tak często, jak to możliwe. Niestety, nieprzyjemna niespodzianka w postaci niewielkich, białych lokatorów w owocach może skutecznie uprzykrzyć nam smaczne doznania. Jak wybrać czereśnie, by nie było w nich robaków?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Sezon na czereśnie trwa. Do czego możesz je wykorzystać?

Czereśnie to pyszne i zdrowe owoce sezonowe, którymi raczymy się latem. Możemy jeść je na surowo, wykorzystać do zrobienia smakowitych wypieków, deserów, kompotu, przetworów, a nawet domowych maseczek na twarz i włosy. Niestety bywa, że atakują je szkodniki, dlatego kupując czereśnie w sklepie lub na targu warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które mogą ostrzec nas przykrą niespodzianką w środku. Jak sprawdzić, poza skosztowaniem pojedynczych sztuk, czy nie mają niechcianych lokatorów?

Jak uniknąć robaczywych czereśni? Przyjrzyj się kolorowi oraz skórce

Zanim zakupisz czereśnie, dokładnie je obejrzyj. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko, że przyniesiesz do domu owoce z przykrą niespodzianką. Co powinno zwrócić twoją uwagę? Przede wszystkim kolor i skórka. Czereśnie, których nie zaatakowały szkodniki, najczęściej mają intensywną, soczyście czerwoną barwę i idealną skórkę bez przebarwień czy dziurek. Co za to świadczy o obecności szkodników?

Czereśnie z taką skórką najczęściej są robaczywe. Na co zwrócić uwagę?

Robaczywe czereśnie zazwyczaj posiadają na wierzchu niewielkie wgłębienia. Oznaczają one, że w ich wnętrzu żyje sobie drążący tunele i wyjadający je od środka niechciany lokator. Oprócz tego na skórce zarobaczonych owoców nierzadko pojawiają się także czarne kropeczki i jasne plamki. Nie myl ich jednak z ze śladami po wgnieceniu czy obiciu, które mogą powstać podczas transportu czy przerzucania owoców. Maja one wtedy nieco intensywniejszą barwę i nie są oznaką obecności szkodników.

Więcej o: